Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bizarní chyba v systemd od Filip Jirsák - ByCzech, 18:51: Asi je to marný, ale: Když...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2017 20:10

    Filip Jirsák

    ByCzech, 18:51: Asi je to marný, ale: Když napíšu podmínku pro uživatelské jméno systemd jako regulární výraz, vypadá takhle [a-zA-Z_][-a-zA-Z0-9_]*. Když napíšu podmínku z funkce is_valid_name z shadow-utils jako regulární výraz, vypadá takhle: [a-zA-Z_][-a-zA-Z0-9_]*\$?. Nepřipadá vám to nápadně podobné? Řekl bych dokonce, že jediný rozdíl je v tom, že shadow-utils připouští na konci jména dolar, což je způsob, jakým Samba označuje účty počítačů.

    Takže problémů bude samozřejmě více – budou pokaždé, když někdo vytvoří uživatele, který neodpovídá pravidlům jeho distribuce, a nebo pokaždé, když nějaká distribuce opatchuje shadow-utils a změní pravidla pro jména uživatelů, ale už neopatchuje systemd.

    To, že je kód v souladu s shadow-utils z upstreamu, mi připadá v pořádku. Jinak si někdo bude stěžovat, že to v upstreamu systemd je jinak, než jak to má v shadow-utils RedHat, tak se to upraví podle RedHatu. Pak si zase někdo bude stěžovat, že Debian má jiná pravidla, tak se to upraví podle Debianu. Pak se může ozvat třeba OpenSUSE a může se to v upstreamu pořád měnit, podle toho, která distribuce se ozve jako poslední.