Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Blokování dezinformačních webů není porušením síťové neutrality, říká ministerstvo od Filip Jirsák - Ptal jsem se na to, zda bys dokázal...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2022 9:46

    Filip Jirsák

    Ptal jsem se na to, zda bys dokázal sám za sebe každé to vypnutí odůvodnit, když to obhajuješ.
    To jste ale nepochopil princip fungování lidské společnosti, která je založená na důvěře a delegování. Abych věděl, co se děje na Ukrajině, nemusím tam fyzicky být a všechno sám sledovat (ani nemůžu, musel bych být na tisících míst najednou). Ale spoléhám v tomto na novináře DeníkuN, Respektu, ČT, ČRo – protože z dřívějších zkušeností vím, že se na jejich zpravodajství mohu spolehnout.

    A stejné je to i s tou blokací domén. Já nemusím sám za sebe umět zdůvodnit blokaci každého toho jednotlivého webu. Nemusím ani znát ty weby na seznamu, nemusím dokonce ani vědět, které weby tam jsou. Prostě jen důvěřuji lidem, kteří stojí za tím rozhodnutím – protože vím, že dělají svou práci poctivě, nesnaží si ji zjednodušovat, a vyznávají stejné základní hodnoty jako já, jako demokracii a svobodu.

    Nevím, co je na tom absurdního, od roku 1990 jsme považovali za default, že svoboda slova je zaručena
    Ano, to platilo a stále to platí. Žádná svoboda ale není neomezená, protože naráží na jiné svobody.

    každý měl sám za sebe posuzovat, co jsou (cituju) sračky a prostě je nečíst
    Tuhle naivní představu měl někdo možná ještě začátkem devadesátých let. Pokud někdo v roce 2022 stále ještě neví, že tohle prostě nefunguje, lidé (žádní lidé) na to nemají kapacitu – tak je to vlastně jen důkaz, že na to lidé opravdu nemají kapacitu.

    To, co popisujete, je totiž velmi neracionální. Když byste potřeboval operaci slepého střeva, budete se raději operovat sám za sebe, nebo to necháte na zkušeného chirurga? Jsem přesvědčený, že to druhé – protože je to profesionál, který se tomu věnuje dlouhodobě a umí to, v ideálním případě to umí dobře. Vy jste to nedělal nikdy (pokud nejste chirurg), neumíte to a pravděpodobně byste to nezvládl.

    Proč si teď najednou myslíte, že byste o blokování domén měl vědět víc, než skupina lidí, kteří se správou domény TLD včetně obchodních podmínek a blokování domén zabývají spoustu let? Proč si najednou myslíte, že toho o kyberbezpečnosti státu víte víc, než CSIRT?

    Svoboda slova pro Tebe zjevně není tak zásadní, abys měl potřebu u každého jejího ohrožení zkoumat, zda je pořád zaručena, s tím umím žít.
    To zase něco podsouváte. Třeba pro mne je svoboda slova stejně zásadní, jako jiné svobody zaručené LPS. U každého jejího ohrožení zkoumám, zda je pořád zaručena. A v případě blokování dezinformačních webů jsem dospěl k tomu, že stále zaručena je. Výsledkem zkoumání totiž může být to, že svoboda zaručena není, ale nepočítáte s variantou, že výsledkem zkoumání může být i to, že svoboda stále zaručena je.

    Možná nás čeká méně svobodná spočnost než dosud, i to se může stát.
    A nebo nás čeká svobodnější společnost, když budeme moci o věcech svobodně diskutovat (místo abychom se utápěli v moři lží).

    Třeba nebude povoleno kritizovat nějaké rozhodnutí EU, islám apod., ať už prostřednictvím zrušení české domény nebo na férovku prostřednictvím zákonů omezujících svobodu slova a soudními příkazy.
    To už zase vymýšlíte extrémy, které nijak nesouvisí se současnou situací. To je jako kdybyste z toho, že je nařízeno po silnici jezdit vpravo, odvozoval, že třeba nebude povoleno opustit území kraje, protože obojí je přece omezení svobody pohybu.