Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Británie plánuje zavést ODF jako standard státní správy od Lael Ophir - Mezi výrobní dokumentací a standardem je zjevný rozdíl....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2014 12:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Mezi výrobní dokumentací a standardem je zjevný rozdíl. Pokud vám uniká, je problém na vašem přijímači.

    Standardní formát dokumentu má jasný účel: zajistit výměnu dokumentů. Když strana A vytvoří dokument podle standardu, strana B ho podle standardu přečte, a dostane stejný výsledek. Při výměně dokumentů jde o beze sporu zásadní požadavek.
    Pokud ale standard nepopisuje věci nutné pro interpretaci dokumentu, tak ho strana B nemůže podle toho standardu interpretovat. Takový standard je pak nefunkční. Jistě se shodneme, že spreadsheety stojí na vzorcích, a pokud součástí standardu není jejich popis, tak je to veliký průšvih. To že je autoři ODF neumí doplnit do ISO standardu ani po sedmi letech považuji za katastrofu a pořádný hřebík do rakve ODF.

    Standardy jsou samozřejmě i omezující - taková je jejich podstata. Pokud kancelářský balík A začne používat řekněme iniciály (první písmeno odstavce, výrazně odlišeno od ostatního textu velikostí, barvou nebo tvarem) nepopsané ve standardu, balík B je nemůže podle standardu interpretovat, a ztratí se tak část informace. A pochopitelně to vede ke změně layoutu, laicky "rozpadnutí" dokumentu. Navíc může dojít k návazným problémům při round tripu (editace v SW B a následné otevření v SW A). A sice možná dostanete z dokumentu ostatní data, ale pokud o první písmena odstavců (případně formuláře, tabulky vložené v tabulkách, headery tabulek - záleží co konkrétně je udělané mimo standard), tak jde o zásadní problém.

    BTW OOXML formáty jsou také klasické ZIPy, také obsahují XMLka, a také se dají zpracovat pomocí normálního DOM stromu. Pochopitelně můžete ignorovat to co neumíte interpretovat, ale pak se musíte smířit se ztrátou informace (ovšem na rozdíl od interpretace dokumentů OO/LO alespoň víte, co umíte a co naopak ignorujete).

    U OOXML vidím tři zásadní výhody:
    - Na rozdíl od ODF se široce používá,
    - lze do něj převést stávající dokumenty beze ztráty informace, a
    - formát je dostatečně detailně popsaný ve standardu, takže je možné dokument podle standardu rastrovat tak, jak vypadal u autora.