Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Britská vláda chce zákonem omezit šifrovanou komunikaci od Petr M - Jde o to, že pokud pošlu někomu soukromou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2015 12:54

    Petr M (neregistrovaný)

    Jde o to, že pokud pošlu někomu soukromou zprávu a nepředpokládám, že ji bude někdo jiný číst, je to moje soukromá záležitost. Soukromí je chráněno Listinou základních lidksých práv a svobod, Navíc porušení tajemství v dopravované zprávě je trestný čin a trestný čin se do zákona dostane tak, že zákonodárce shledá činnost jednotlivců nebezpečnou, nebo škodlivou pro společnost.

    Logika "když člověk nedělá nic špatnýho, tak ať si jeho zprávy klidně někdo přečte" je z tohohle pohledu stejná, jako říct "ať si klidně chlapi na potkání znásilňujou ženský, však jich neubude". A když se úřad snaží globálně dostat bianko šek na lezení do cizích zpráv, je to jakmo kdyby žádal o povolení kdykoliv komukoliv cokoliv zabavit (čti ukrát), aby se mohl přesvědčit, že to není kradený nebo za kradený peníze.

    Navíc, pokud bude veškerý šifrování napadnutelný, tak i to, přes který se leze do banky. Sorry, ale k autorizační zprávy k příkazu k úhradě do banky se nemá kdo co motat. Bez ohledu na to, jestli je na účtu jenom poctivě vydělaná vejplata, nebo provize od úspěšných soutěžitelů státních zakázek (v tom druhým případě má totiž státní zástupce nebo soud možnost zmrazit účet a nepotřebuje hackovat komunikaci).