Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Britské centrum kyberbezpečnosti varuje před koncem podpory u Pythonu 2 od LarryLin - "Nevidím proč by nemohla být povinná. Daňový poradce,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2019 18:16

    LarryLin

    "Nevidím proč by nemohla být povinná. Daňový poradce, auditor, advokát a notář také musejí být v komoře. Jinak nemohou svoje řemeslo provozovat. Chrání se tím laikové."

    Miroslave, přemýšlím jestli tvůj nápad s povinnou profesní komorou pro ajťáky je jen způsob jak rozproudit diskuzi nebo to myslíš vážně.

    V ČR existuje 12 povinných komor: advokátní, architektů, autorizovaných inženýrů, patentových zástupců, lékárnická, lékařská, stomatologická, exekutorská, auditorská, daňových poradců, veterinářská, notářská.

    Přidávat do tohoto výčtu ajťáky je fail.

    1.) Není povinná komora pro automechaniky, elektrikáře, výrobce kompresorů, proto není důvod tam přidávat IT.
    2.) Pokud někdo chce nějaké profesi přidat povinnosti, má se to řešit pomocí koncesí nebo konkrétních povinností v zákonech, např. povinné vzdělání.
    3.) Povinné komory řeší hlavně etiku vůči laikům. Zákazník (podnikatel) co si nechává naprogramovat eshop, db, modul, webovou aplikaci není laik.
    4.) Navíc moc dobře nechápu na jaký IT obor by se povinnost členství v IT komoře měla vztahovat. Programátoři? V jakém jazyce? PHP nebo i COBOL? Nebo by povinnost platila pro agentury, které se zabývají řízením projektů?

    Podle mě to nemůžeš myslet vážně.