Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Btrfs bude varovat při vytváření a konvertování RAID5/6 od Miroslav Šilhavý - Relokovat data při změně geometrie právě nemusíte. Ale jo,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2021 12:16

    Miroslav Šilhavý

    Relokovat data při změně geometrie právě nemusíte.

    Ale jo, v obecném případě musíte, jinak budete mít nerovnoměrné rozložení dat, s tím spojené nestejné opotřebovávání a kolísavý výkon. Zrovna výkon potřebujete mít předpokladatelný a pokud možno i ustálený. Obvykle se víc hodí ustálený nižší výkon, než rozkolísaný vyšší - už je kvůli tomu, že pak těžko odladíte výkon celé aplikace, když jsou všechny parametry proměnlivé.

    Stejně tak nemusíte nijak extra sledovat, co RAID dělal nebo dělá – díky CoW jsou data buď na původním místě nebo na nové místě.

    Za běžného provozu máte pravdu. Ve chvíli, kdy hledáte problém, potřebujete nejprve vědět, co se událo, lokalizovat, na čem se problém projevil a proč se daná operace prováděla. Náročnost takové diagnostiky roste se složitostí, a pokud má být v tomto ohledu Btrfs použitelné, musí poskytovat diagnostické informace uspořádané tak, aby k něčemu byly.

    Jediné, co je kontraintuitivní, je to, že i pro pole z levných disků „co dům dal“ potřebujete UPS (když chcete používat RAID5/6).

    "Co dům dal" bych moc nepředpokládal. Možná tak na hraní pro nadšence. V běžném desktopovém použití se RAID 5/6 nevyužívá, zejména kvůli hluku a teplu. Na to je use case opravdu jen okrajový.

    Daleko zajímavější to může být pro datová centra, ale tam zas není takový problém zavést určitá pravidla pro výměnu modelu za model, kapacity za kapacitu. Bude Vám k ničemu, že filesystem funguje spolehlivě, když mu např. poklesne dramaticky výkon nebo začne lagovat - a zároveň nemáte k dispozici ani nástroje na zjištění příčiny.

    RAID 5/6 pro Btrfs má podle mě smysl jedině s gradací do enterprise segmentu, SOHO uživatelé se nebudou nijak mocně účastnit vývoje (a tudíž to bude dál stagnovat).