Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Bylo objeveno zatím největší lidstvu známé prvočíslo od Filip Jirsák - Kolemjdoucí 17:02: Tvrzení 1: předpokládejme že prvočísel je konečný...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2018 18:54

    Filip Jirsák

    Kolemjdoucí 17:02:
    Tvrzení 1: předpokládejme že prvočísel je konečný počet - pak je možno je všechny vynásobit a přičíst jedničku

    Tvrzení 2: Pokud (A) je prvočísel konečný počet, pak (B) součin všech prvočísel plus jedna je evidentně také prvočíslo.

    Tvrzení 1 a Tvrzení 2 nejsou ekvivalentní, například proto, že v Tvrzení 2 říkáte, že výsledek součtu součinu prvočísel a jedničky je prvočíslo, kdežto v Tvrzení 1 o tom součtu neříkáte nic (jenom to, že že je možné násobení a sčítání provést, což je teda objev…)

    Ve vašem původním komentáři bylo uvedeno (dejme tomu) Tvrzení č. 2. Odhlédneme-li od toho, že Tvrzení č. 2 je nepravdivé, váš problém je v tom slůvku evidentně. To totiž ukrývá (jak je u tohoto slůvka zvykem) „tady vůbec netuším, jak bych to dokazoval“. Ale když je to pro vás evidentní, jistě pro vás nebude problém ten důkaz předvést. Jen do toho.

    Já zase trvám na tom, že Kolemjdoucí se domníval, že součin posloupnosti prvočísel plus jedna je evidentně prvočíslo. Občas to tak lidi, kteří právě zjistí, co jsou prvočísla, napadá, že tohle evidentně musí platit. Když Kolemjdoucí zjistil, že tohle tvrzení evidentně neplatí, pokusil se z toho vybruslit tím, že nemyslel obecné tvrzení součin všech prvočísel plus jedna je evidentně také prvočíslo, ale že myslel podmíněné tvrzení „Pokud (A) je prvočísel konečný počet, pak (B) součin všech prvočísel plus jedna je evidentně také prvočíslo.“ Kolemjdoucí ovšem není úplně padlý na hlavu a správně tušil, že po něm budu chtít, aby tedy toto své Tvrzení 2 dokázal, když je to podle něj evidentní, a proto raději zbaběle utekl a napsal, že v tomto vlákně rozhodně končí. Mimochodem, takhle se to dnes nedělá, dnes je moderní místo sebe poslat tiskového mluvčího s fíkusem.

    Z toho, že vám moje komentáře připadají nesmyslné, si nic nedělejte, až si to dostudujete a pochopíte, kde je v tom vašem důkazu chyba, ty „nesmysly“ pochopíte. Pro inspiraci si také přečtěte komentář, kde je ten důkaz uvedený správně.