Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Canonical chce na smartphone s Ubuntu 32 miliónů dolarů od fict10n - Podle mě je Canonical hlavní příčina proč se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2013 19:22

    fict10n (neregistrovaný)

    Podle mě je Canonical hlavní příčina proč se GNU/Linux na desktopech více nerozšiřuje a výhledově nerozšíří.

    Používal jsem Ubuntu od verze 5.04 a už tehdy to bylo velmi dobře použitelné. Po osmi letech je Ubuntu ve stavu, kdy ho prakticky není možné ve firmě na desktopu snadno použít (přešli jsme na Mint s MATE). Obrovské nároky Ubuntu na HW brání nasazení na starší počítače, na kterých končí podpora Windows XP, a kde je aktuálně obrovský potenciál.

    Co mohli udělat:
    Vzít hotové komponenty a postavit alternativu k Exchange, k tomu Evolution místo Outlooku a poskytovat placenou podporu.
    Dotáhnout prakticky bezchybné a kompletní GNOME, např. do menu přidat možnost přetahovat položky pro snadnou úpravu menu, tak jak to umí Windows 95-XP, aby se nemusel používat Alacarte. Pokročilejší editor témat.
    Udělat více témat vzhledu. Kompatní variantu pro malé displeje. vzdušnou pro velké displeje s jemným rozlišením, nekolik barevných variant. A ne jedno s barvami, které ukazují na nějakou duševní poruchu grafiků, a k tomu několik škaredých a neudržovaných.

    Kde prasili a prasí stále více:
    Setrvale odpudivý výchozí vzhled. Ignorování Tango projektu, který vytvořil konzistentní vzhled pro použití napříč platformami.
    S Redhatem zabili GNOME2. Zavedli Unity, který vyhovuje pouze zlomku původních uživatelů. Použití Compizu, který je zbytečně náročný na grafickou kartu a efektivně tak odříznul všechny bez relativně nové grafické karty.
    Míchání QT knihoven a kódu do původně čistě GTK distribuce, což zbytečně zvyšuje nároky na RAM (nemám nic proti QT ani KDE).
    Vytvoření Miru místo aby použili Wayland.
    Neustálé výměny aplikací.
    Protlačování debilních mono aplikací.
    Neustálé změny přihlašovacího manažeru.
    Nejsou backportovány aplikace jako Firefox a LibreOffice v LTS verzích.
    V poslední 12.04 strašlivé závislosti mezi balíky, které dříve nebyly.
    Šmírování uživatele ve vyhledávacím dialogu.

    Možná celé Ubuntu v pozadí financuji korporace typu Microsoft, Apple, Google. Bohatě se jim to vyplatilo. Nikdo je nemůže obvinit z monopolu atp.

    Že jde udělat krásnou, lehkou a hned po instalaci funkční distribuci ukazuje např, Mint a Bodhi. Kupodivu to zvládně pouhá hrstka geeků.