Hlavní navigace

Názor ke zprávičce České O2 začíná v mobilní síti podporovat IPv6 od Radek Zajíc - Ahoj Aleši! Díky za reakci. :) Je to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2020 21:54

    Radek Zajíc

    Ahoj Aleši! Díky za reakci. :) Je to tak, jak říkáš. Jakkoli může být zavedení jednoduché, nakonec se vždycky objeví někdo, kdo _to nechce_, nebo tvrdí, že _to nejde_, nebo že _to zrovna nemá prioritu_.

    Na jednu stranu se může zdát, že IPv6 není "must have" feature, ale pak se třeba objeví schopný obchodník O2 a vysvětlí ve všech tenderech se státní správou, že jim nařízení vlády nařizuje pořizovat služby s podporou IPv6, a protože O2 je jediný operátor s podporou IPv6 v mobilní síti, musí nakoupit služby od nich. A to se snadno může stát.

    V TM jsme s mobilní IPv6 před lety měli krásně našlápnuto, chybělo fakt málo. S Milanem Vašinou jsem se bavil asi tři týdny před svým odchodem o tom, proč chceme mít IPv6 - ale bohužel pak to dostal na stůl CTO a ten má krásné skóre zavádění IPv6 ve své "domovské" zemi (SK). S tímhle CTO se IPv6 jen tak nedočkáme, i když, jak jsem tehdy Milanovi Vašinovi říkal, by to TM stálo maximálně jednotky milionů korun v přímých nákladech (oproti čemuž by byla řádově vyšší úspora na CGNATu a využitých veřejných IPv4 adresách).

    (P.S.: Doufám, že ti lidi od CTO moc nekecají do práce, a že se ti daří!)