Hlavní navigace

Názor ke zprávičce České uskupení poslalo nabídku na budování evropského resolveru DNS4EU od anonym - Vidím v tom snahu EU soudů dostat co...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2022 7:32

    bez přezdívky

    Vidím v tom snahu EU soudů dostat co největší množství DNS providerů pod svoji juristikci. Německý soud nařídil Quad9 odstranit záznamy obsahující nějaké destinace s upirátněným obsahem od Sony Music. Sony Music Germany žalovala Quad9 u soudu a ten rozhodl ve prospěch Sony. Bezzubost tohoto rozhodnutí musí být zřejmá i soudnímu úředníkovi a ani u Sony určitě nikdo nečekal že by to mělo nějaký dopad na pirátské weby. Navíc, protože Quad9 má podíl na resolvu 0,14% celosvětově a 0,06% v EU (https://www.potaroo.net/ispcol/2022-02/dns4eu.html) ani to žádný měřitelný dopad mít nemůže. Quad9 byla prostě jediná DNS která díky sídle v EU spadala pod německý soud.
    DNS4EU iniciativa jen dostane co nejvíce drobných DNS pod jeden deštník a podrobnější dozor úřadů a soudů. Více byrokracie, více nesmyslných rozhodnutí, otevřená cesta k cenzuře.
    Jsem vášnivý odpůrce dezinformačních webů, ale úřední manipulace DNS není cesta jak se jim bránit. To lze pouze informovaností, a zdravým rozumem čtenáře.