Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CESNET se podílí na budování evropské sítě pro velmi přesné přenosy času a frekvence od Miroslav Šilhavý - @K> I vteřina je vědecky správně. Je to možná...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2020 8:54

    Miroslav Šilhavý

    @K>

    I vteřina je vědecky správně. Je to možná nedoporučované označení, ale stále je to tatáž jednotka, se stejným rozměrem i stejnou hodnotou. Bavíte se o synonymu označení, ne o zastaralé jednotce jako takové.

    Tohle bazírování bylo typické pro nejpitomější učitele přírodních věd; ti dokázali vždy spolehlivě zadupat studenta, který rozuměl podstatě věci (a popisoval z patra) proti žákovi, který uměl prd, ale nabifloval tabulky.

    Jak už jsem psal, pojmy nejsou navždy neměnné, vyvíjejí se. Přestanou se vyvíjet ve chvíli, kdy chce někdo místo doporučení trvat na doktríně (kterou ovšem vymysleli také lidé, jen v jiné době). Taky si prosím uvědomte, že i ve vědeckém textu se slovo "vteřina" vyskytne zřídka kdy. Ve vzorcích, tabulkách a jednotkách bude vždy označena jako [s]. Možná Vám to přijde kuriozní, ale v cizích jazycích také zaměnitelně s úhlovou vteřinou. Úhly se označují jako °, ', " nebo d, m, s (degree, minute, second), stejně jako čas se označuje jako ' = minuta, " = sekunda. Tato zaměnitelnost není česká specialita, ale obecná. Naopak české doporučení se snaží být papežštější než papež a pokouší se z homonyma/synonyma udělat oddělené termíny.