Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Charitativní projekty se vyhýbají open source od LK - Linux "just works"(TM) - téměř bezúdržbové, spolehlivé řešení. Bohužel...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2006 8:47

    LK (neregistrovaný)
    Linux "just works"(TM) - téměř bezúdržbové, spolehlivé řešení.

    Bohužel to není moje osobní zkušenost. Když jsem zkoušel Gentoo (se kterým mám na serverech bohaté zkušenosti) na svojí stanici, těžce jsem narazil na problémy s myší, občasným výtuhem systému apod. Ačkoliv na té samé stanici Wokna šlapou bez problémů. Je tomu tak měsíc, co jsem zkusil Kubuntu. Když jsem se přihlásil jako uživatel, chtěl spustit Krusader jako root a ono to na mně vyhodilo hafo nic neříkajících hlášek a pak se Krusader odporoučel, pomyslel jsem si, jak by se asi tvářil BFU, kdyby takto "funkční" systém dostal na stůl. Neřeším, že to jsou kolikrát triviality to vyřešit, neřeším, zda za to může nespolupracující výrobce HW, programátor aplikace apod. Řeším, jak danou situaci bude vnímat BFU a bohužel jednoznačně záporně.
    Pokud existuje člověk, co pro BFU Linux nainstaluje, nakonfiguruje a BFU před něj posadí, problémy mít asi nebude. Ale to samé pokročilejší BFU, které je schopno přeinstalovat si okna stylem "Další, další, dokončit" a dohrát ovladače od nVidie, by to samé s Linuxem prostě nedovedlo. V této oblasti mám podstatně lepší zkušenosti z Woknama, kde se prostě opravdu nestává, aby po čisté instalaci počítač tuhnul, nefungovala myš či Total Commander dělal hovadiny jako Krusader.

    Ještě k té administraci - ovšem že administrace Linxuu je složitější. Zatímco Windows jsou víceméně všechno stejné systémy (2000, XP, 2003 server apod.), Linuxů-distribucí máme nepřeberné množství, každá si řadu věcí řeší jinak. Což ne každý admin zvládá. Navíc (ačkoliv většinou preferuji textovou konfiguraci, protože když to člověk umí, je efektivnější) je GUI nastavování podstatně jednodušší v tom, že obsahuje nápovědné bublinky, že je jasně vidět, jaká volba ovlivňuje ostatní (disablované prvky), prvky mají srozumitelné popisky apod., zatímco u textové konfigurace to znamená prostudovat desítky kB nápověd/konfiguračních souborů, aby byl člověk schopen vědět, že parametr "def_out_enc" musí být přesně "iso-8859-2" a "ISO-8859-2" je už špatně. V GUI prostě uvidí rozbalovací seznam s dostupnými variantami a u toho popisek "Default outgoing encoding:" a má jasno.

    Takže můj pohled - ano, pokud srovnávám administrátora jedné konkrétní Linux distribuce s adminem jedné konkrétní verze Woken, ten linadmin na tom může být lépe. Ale zatímco winadmin bude schopen efektivně a okamžitě pracovat i s jinou verzí Woken, u Linadmina si o tom dovolím pochybovat. To linadminovi nevyčítám, je to logický důsledek existence mnoha distribucí. Pouze přidávám vlastní pohled na věc.