Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome bude nejdříve doplňovat před adresu HTTPS od Miroslav Šilhavý - Jenže ti „někdo silní“ se stali silnými proto,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2021 22:25

    Miroslav Šilhavý

    Jenže ti „někdo silní“ se stali silnými proto, že jim zákazníci dávají přednost před konkurencí. Soutěž na volném trhu se považuje za jedno z nejsvobodnějších prostředí.

    Ano, i ne. V případě hráčů s podstatnou tržní silou už je potřeba si dávat velký pozor. Oni zůstávají silní i kvůli tomu, že už nedopustí, aby je další dorostl. Google v tomto úsilí považuji za geniální (jakkoliv můj obdiv nesklízí). Dovede trpělivě čekat na správný okamžik a upevňuje si svoji sílu po kolečkách salámu. Na ztrátě diverzity trhu dlouhodobě spotřebitelé nevydělají.

    Řešení problémů způsobených nešifrovanou komunikací je snad zdarma?

    Ne, ale je adresné na ty subjekty, kterých se to týká. Když nad tím budete uvažovat, i chléb se dá péct několika málo efektivními způsoby (řekněme z pohledu energetické účinnosti), mouka se dá také vyrobit efektivně, obilí může růst ve správných oblastech a být správně ošetřeno. I to by bylo pro lidstvo přínosem, aby se neplýtvalo energií (tj. penězi každého) - přesto to nikdo nedopustí. Nechávají se bojovat malí zemědělci, mlýny, pekaři. Malí s velkými. Bochník za 20 Kč i za 120 Kč.

    Myslíte tam, kde je nutné je vynaložit, nebo tam, kde vznikají? Bezpečnost má totiž výrazné externality.

    To si samozřejmě uvědomuju. Můžu ale odkázat na svůj příměr s pěstováním pšenice a žita v nevhodných oblastech, někdy GMO, jindy ne, někdy s chemií, jindy bez. Když půjdeme v úvahách do extrému, třeba by se ukázalo, že internet v současné podobě není s to přežít, a vzniklo by z přirozené potřeby něco nového. Třeba i lepšího.

    Každopádně považuji za podstatné to, že to řešení vzniká přirozeně na volném trhu.

    To právě nevidím. Ten trh se v posledních letech zdeformoval. Velcí si nekonkurují mezi sebou. Zjistili (patrně konkludentně), že je efektivní přestat si konkurovat navzájem přetahováním zákazníkům, ale spíš bojovat o zákazníky malých konkurentů. Něco podobného je vidět nejen v internetových technologiích, ale i v průmyslu.

    Ten trend není dobrý. V průmyslu už státy pochopily, že musejí stanovovat aspoň hranice. Jsou normy na jakost výrobků, normy se vyvíjejí (dílem zpřísňují, dílem reagují na nové nebezpečné nápady). Ten normotvorný proces jde značně nezávisle na vůli jednotlivých hráčů - ku příkladu normy na jakost potravin, kdy výrobci prostě nemohou využívat nejlevnější postupy bez ohledu na zdraví spotřebitele. U internetových technologií taková protiváha naprosto chybí. Zavádějí se změny často náhle a neexistuje obrana. Neshledávám důvod, proč by se měly změny, které budou mít ekonomický dopad na spoustu subjektů, zavádět rychleji a o moc jinak, než je např. tradiční legislativní proces. I ten slouží k tomu, aby se mohli vyjádřit všichni, aby bylo možné změnu vyhlásit s účinností v budoucnosti apod. Pokud se nějaká norma (zákon) nepovede, můžete se bránit u soudu (docela základní právo) - jak se můžete bránit tomu, když Vaše podnikání naruší internetový gigant? Ten nesoulad mezi hmotným a virtuálním světem je nevysvětlitelný. Možná tradiční postupy jsou příliš pomalé a těžkopádné, nebo naopak hýbání s internetovým světem příliš překotné a dravé.