Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome bude od verze 83 blokovat některá stahování po HTTP od Filip Jirsák - Už dlouho tu diskutujeme o HTTPS obecně. Pro provozovatele...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2020 12:10

    Filip Jirsák

    Už dlouho tu diskutujeme o HTTPS obecně.

    Pro provozovatele webu asi bude jednodušší opravit ty HTTP odkazy než přidávat novou hlavičku, že ty HTTP odkazy myslí vážně. Navíc je to funkce prohlížeče, prohlížeč má chránit uživatele, ne provozovatele webu. Takže pokud by web poslal tu vaši hlavičku, musel by to prohlížeč dát nějak najevo uživateli a ten by to musel schválit. A opět se dostáváme k otázce, zda jsou všichni uživatelé natolik kvalifikovaní, aby to mohli posoudit.

    Já kontext vidím, na rozdíl od vás. Vidím kontext, že nechat rozhodovat uživatele o něčem, čemu vůbec nerozumí, je čirý alibismus, nemá to nic společného se svobodou uživatelů. Také vidím ten kontext, že prohlížeč je nástroj uživatele, má tedy dělat to, co potřebuje uživatel, ne to, co by chtěl nějaký provozovatel webu. Vaše představa, že všichni provozovatelé webů jsou ti hodní, je hezká, ale míjí se s realitou. Ne, mezi provozovateli webů jsou hodní i zlí, a proti těm zlým musí prohlížeč uživatele chránit. A provozovatelé webů se holt musí přizpůsobit tomu, co chtějí uživatelé, tomu, jaké prohlížeče používají.

    Když lidé začali jezdit nakupovat autem, také mohli provozovatelé obchodů nadávat na výrobce aut a vytýkat jim, že nepřirozeně tlačí auta. A nebo se smířili s tím, že lidé jezdí nakupovat autem, a udělali před obchodem parkoviště. Možná někteří zkoušeli mluvit do toho, jak by mělo auto vypadat, aby se to provozovateli obchodu hodilo. Ale měli smůlu. Obchod poskytuje nějakou službu, takže se musí přizpůsobit tomu, co chce odběratel té služby – zákazník. Obchodník bud na požadavky zákazníků přistoupí, nebo může zavřít krám. Stejně je to s weby. Weby poskytují nějaké služby svým návštěvníkům a uživatelům. A ti se rozhodnou používat nějaký prohlížeč, který jim třeba zaručuje větší bezpečnost. Provozovatel webu se může rozhodnout, zda na ty požadavky uživatelů přistoupí, nebo ne. A když nepřistoupí, tak holt uživatelé přestanou jeho služby využívat.