Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome již s Google weby komunikuje novým UDP protokolem (QUIC) od ivoszz - Ne, nevytýkala. Nestandardní technologie nevadí, ty mají všichni....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2015 8:27

    ivoszz

    Ne, nevytýkala. Nestandardní technologie nevadí, ty mají všichni. Nikdo nevyčítá MS, že měl svůj doc. Vadí, že MS prosadí svůj vlastní standard (docx) a pak ho stejně nedodržuje, ačkoliv všude tvrdí, že je standardizovaný. To je prostě lež.

    Typické chování Microsoftu je (bylo) následující:
    1. mám vlastní protokol/standard, ten ale často neuspěje
    2. převezmu obecný standard
    3. trochu ho poupravím, ne moc, ale dostatečně abych znepříjemnil život druhým. Změny nikde nepublikuji, takže je potřeba je zjistit reverzním inženýrstvím.
    4. Díky jeho dominanci se prosadí zmršenina standardu

    Základní rozdíly:
    1. Google vytváří své vlastní standardy, ale důsledně je publikuje, pokud dojde ke změně v průběhu standardizace, úpraví svou implementaci podle standardu.
    2. Pokud by se Google choval jako MS, pak by od zítřka jeho Chrome komunikoval jen tímto novým standardem a všichni provozovatelé webů by museli nový protokol implementovat, pokud by se k nim měli uživatele Chrome dostat.

    Nejsem nějakým obhajovatelem chování Google, za posledních pět let se jeho chování a politika hodně změnila, ale přirovnat ho k MS je trochu silná káva. To co tady předváděl Microsoft za posledních 20 let se podle mne dostane do učebnic Ekonomie jako jedno z nejhorších zneužívání monopolního postavení.