Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome již s Google weby komunikuje novým UDP protokolem (QUIC) od ivoszz - Na těch vašich kecech o rozšiřování funkčnosti je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 4. 2015 12:42

    ivoszz

    Na těch vašich kecech o rozšiřování funkčnosti je krásné to, že se do toho (sice až po letech) chytil sám Microsoft. a že ho to teď silně tlačí ke dnu. Takže jeho prezident musí vykládat pohádky o tom, jak budou na klientech podporovat widle, osx i linux a že jim je jedno, odkud klient přistupuje, hlavně když to poběží na jejich serverech (cloudu).

    Navíc musí investovat velké úsilí a prostředky do toho, aby nové technologie, které vznikají téměř výhradně na linuxu (nodejs, docker, ...), běžely díky nekompatibilitám přijatelně i na widlích.

    Ono jde rozšiřovat a rozšiřovat. Je tady mnoho OS, které nejsou kompatibilní s linuxem, Některé vznikly před ním, některé později, ale skoro u všech je přenos aplikací relativně jednoduchý. Jenom MS se hermeticky uzavřel, upravil a změnil vše co jenom šlo a teď sklízí ovoce své práce.

    Shodou okolností jsem se dostal za poslední 2 týdny do 3 velkým (nadnárodních) firem, které mají každá cca 600-1000 serverů a u všech je těch linuxových už víc než Microsoftích (byť zatím jen těsně), což bylo ještě před 5 lety nepředstavitelné. A když si správci mohli vybrat, jestli nasadí novou technologii na vidlích nebo na linuxu, bez váhání si všichni vybrali linux.

    Microsoft je tanker s obrovskou setrvačností, takže nikdo nemůže čekat, že z trhu zmizí mávnutím proutku, bude tady s námi ještě dlouho. Ale podobně těžko jako ten tanker změní svůj směr, takže pá pá, sbohem starý MS, ještě tu sice s námi budeš dlouho, ale už to nikdy nebude jako dřív... :)

    To musí být hodně nepříjemný pocit, co Laeli?