Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome již s Google weby komunikuje novým UDP protokolem (QUIC) od Lael Ophir - Znáte to, Jarda_P mě vtipně pošťuchoval, a v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2015 11:54

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Znáte to, Jarda_P mě vtipně pošťuchoval, a v tak pokročilé hodině jsem neodolal a pošťouchl ho také :)

    Pokud jde o "vymanění se ze závislosti na MS", tak to nevidím jako výhodné. Například menší implementace můžete jistě rozjet bez MS SQL Serveru, a můžete použít nějaký malý DB engine zdarma. Jenže když je implementace větší, tak potřebujete pořádný DB server (na který pak máte i peníze), a najednou musíte podporovat dva různé DB engines, což je dost katastrofa. Proto je daleko lepší použít i pro malý projekt velký DB engine v odlehčené verzi. MS SQL Server má Express Edition, která je zdarma. Pokud se vám nelíbí MS SQL Server, dá se použít Oracle Express Edition, která je také zdarma (i když administrace Oracle i vývoj pro něj mi připadá obtížnější). Pro menší implementaci to tedy máte zdarma, a když je implementace větší, tak místo přepisování celé aplikace jen upgradujete DB engine na vyšší edici.
    Samozřejmě někteří by doporučili použít nějaký ORM framework typu Entity Framework nebo Java Persistence API, a pod ten posadit jakoukoliv DB. Jenže když to zkusíte v praxi, tak zjistíte, že i u malé aplikace je výkon naprosto příšerný, možnosti optimalizace při zachování nezávislosti na konkrétním DB engine jsou mírně řečeno omezené.

    Ad můj šéf... každý rok škrtá jeden server - tak se připravte na to, že jednoho dne začne přesouvat služby do cloudu. Firmu to vyjde levněji na licencích + HW, a navíc IT oddělení může vyhodit pár lidí, což je obrovská úspora (počítejte ročně cca plat_admina*12*2, tj. na jednoho člověka cena hned několika serverů i s licencemi). Dneska není problém mít v cloudu Exchange a Sharespoint na pár kliknutí, zítra to bude podobně snadné s účetnictvím, CRM, ERP, HR a dalšími podnikovými agendami. Ne že by to s těmi podnikovými agendami dnes nešlo, jen to ještě není tak triviální, a v ČR je málo nabídek lokálních produktů. BTW nejsem z toho nijak nadšený, protože cloud vidím jako veliké bezpečnostní riziko. Ale váš šéf uvidí hlavně ty úspory.

    Ad zda se z MS nestane... firma se spoustou patentů a spoustou hotovosti na účtech, ale s nulovým přínosem k tomu co se v IT děje - momentálně letí cloud a sjednocení desktopu s mobilními systémy. Cloudové služby MS vzrostly o 111% ve stálých cenách, a Windows 10 podporují univerzální aplikace skrz desktop, tablety, mobily, VS 2015 podporuje i vývoj pro iOS a Android. Serverové aplikace také rostou, zvlášť Windows Server, System Center Server a SQL Server. Jinými slovy MS nemá od nikoho garantované místo na slunci, ale jeho vyhlídky bych hodnotil optimisticky.

    Mimochodem s Linuxem a open source kódem má MS až překvapivě malé problémy. Koukněte se pro srovnání na tradiční výrobce Unixů: DEC, SGI a Sun to mají za sebou, HP se potácí, IBM je na tom také mizerně. Linux nelikviduje MS, ale tradiční unixové výrobce, kteří proti Linuxu zdarma nemají dost přidané hodnoty. Samozřejmě kdo je ještě naživu, má šanci se někam posunout: HP vyvíjí The Machine založenou na memristorech, IBM má Watson který je velkým (a zatím nenaplněným) příslibem do budoucna.