Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chrome zapíná všem podporu HTTP/3 od FILIP JIRSÁK - Pokud první spuštění v novém prostředí považujete za...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2020 18:21

    FILIP JIRSÁK

    Pokud první spuštění v novém prostředí považujete za testování, pak byste nikdy nic nespustil. Protože před tím, než byste něco na produkci spustil na ostro, byste to musel na produkci otestovat. Ale to se nesmí.

    Za skvělý nápad považuju něco otestovat v reálném světě před tím, než se na to nalepí nálepka, že je to finální standard. Jsou totiž dvě možné situace. Buď se to při testování osvědčilo a ta nálepka se nalepí na to samé, co se před tím testovalo. Podle vás se ta testovaná věc nějak zázračně zlepší tím, že ji prohlásíme za standard? Asi těžko. Druhá možnost je, že se v reálném světě ukáže, že navržené řešení má nějaké problémy. Pak je ovšem možné je opravit ještě dřív, než vznikne finální standard, který pak implementují všichni. Podle vás by bylo lepší, kdyby ta testovaná verze měla už nálepku finálního standardu a implementovaly by jí všichni? Takže ty problémy by se místo testování na pár serverech týkaly úplně všech?

    Ono je totiž potřeba alespoň malinko vědět, jak funguje testování (že to není jednorázová záležitost, ale s tím, jak se produkt dokončuje, zapojuje se do testování víc a víc subjektů a prostředí, kde se to provozuje, jsou stále kritičtější). Opakování větiček zaslechnutých někde na internetu nestačí.

    Jen tak pro pobavení, jaký by tedy byl správný postup podle vás? Současnou verzi HTTP over QUIC prohlásit za finální standard HTTP/3? Nebo jak a kde byste ji chtěl dál testovat, aby se postupně dostala do stavu, kdy může být prohlášena za finální verzi standardu?