Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chromebooky od Samsungu dorazily do České republiky od Lael Ophir - Problém je v tom, že všechny ty aplikace...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2014 17:11

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Problém je v tom, že všechny ty aplikace jsou daleko slabší, než to co používám dneska.

    A používat aplikace přes rollApp (Gimp, Inkscape)? To je fakt zajímavá myšlenka. Mám zařízení s OS, které má CPU, paměť a disk/SSD. A jsou přede mnou dvě možnosti:
    A. Nainstalovat si aplikaci a běžet ji lokálně. Data můžu uložit lokálně, a pokud mám spojení, tak i na vlastní server nebo do cloudu - jakkoliv budu chtít.
    B. Spustit aplikaci přes rollApp. K tomu využiju lokální CPU/paměť/disk, internetové připojení a CPU/paměť/disk u cloud providera. Výrazně více vytížím zdroje, je to závislé na dostupnosti a kvalitě připojení, aplikace je pomalá, trpí na kompresní artefakty, neumí pracovat s lokálními daty, neumí ani tisknout. Data ukládá do cloudu, a v cloudu i po cestě tam s nimi může spousta lidí dělat cokoliv uzná za vhodné. BTW většina z těchto výtek se týká i čistě webových aplikací, použití Remote Desktopu atd.

    Pokud mám zařízení s Windows, MacOS, Androidem, nebo nakonec i na Linuxu, můžu si vybrat mezi alternativami A a B.

    Zkuste mi prosím jako potenciálnímu zákazníkovi vysvětlit, proč bych měl volit Chromebook, který je omezený jen na alternativu B (ať už s rollApp nebo s webovými aplikacemi). Přičemž "chceme mít vaše data v našem cloudu, abychom se v nich mohli šťourat" není odpověď, která by zákazníka dvakrát motivovala ;)

    Jak už jsem psal dříve, jedná se o spor dvou konceptů: lokálních počítačů a terminálů. Ten spor tu byl už vícekrát. Lokální počítače ho opakovaně vyhrály, a to i ve firemním prostředí, kde je připojení k serveru vždy k dispozici. Uvidíme kdo to vyhraje tentokrát. Podle mě to bude koncept lokálních aplikací a možnost (nikoliv nutnost) použití cloudu pro data.

    BTW tomu odpovídá i strategie společnosti Google, která chce přinést aplikace Androidu na ChromeOS.
    http://www.theverge.com/2014/6/25/5842454/chromebooks-running-android-apps-in-the-works

    Trochu problém je v tom, že aplikace pro Android jsou stavěné na touchscreen a menší obrazovky. Ale se nakonec najde způsob, jak zkombinovat interface notebooku a tabletu :)
    https://www.youtube.com/watch?v=CTo5DfBtWkY