Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Chyba v sudo umožňuje navýšení práv, stačí jako UID nastavit -1 nebo 4294967295 od Miroslav Šilhavý - Jednak reality toho, jak se UAC a sudo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2019 6:54

    Miroslav Šilhavý

    Jednak reality toho, jak se UAC a sudo skutečně používají.

    Toto srovnání bych raději nedělal. Sudo se většinou neopoužívá, ale zneužívá kvůli lenosti adminů a dělá díry do systému. Koncoví uživatelé jsou do toho hozeni a ti většinou opisují intenetové návody, aniž by rozuměli tomu, co dělají. Tristní stav.

    UAC naopak přidal vrstvu. Microsoft se s aktualizacemi stará o to, aby se UAC dialog objevoval jen v pečlivě vybraných případech - pochopili totiž, že kdyby vyskakoval moc často, uživatelé by si odkliknutí zautomatizovali a ztratilo by to svůj smysl. Na toto třeba sudo prakticky nemyslí.

    Microsoft linuxáci nepotřebují (ani k tomu, aby měli na co nadávat), ale už potřebuje Microsoft nás.

    Ehm, dost odvážné tvrzení. Mně spíš přijde, že RedHat, Amazon, Microsoft a další, si celou linuxovou komunitu ochočili. Jsou to oni, kteří nalijí peníze do vývoje směru, který určí a komunita se musí přizpůsobit. Systemd je příklad za všechny, ale rozhodně ne jediný. Nicméně blahopřeji Vám, pokud vazalství považujete za vítězství.