Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čína bude vyšetřovat Microsoft od Lael Ophir - Ale nesmysl. Jako příklad uvedu, že Praha má...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 6. 2008 21:01

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Ale nesmysl. Jako příklad uvedu, že Praha má nezměstnanost 2.2%, Kladno 7.5%, a Mělník 8%. Přitom jsou ta dvě města vzdálená jen 20-30km od Prahy. Zřejmě se nezaměstnaní nesnaží hledat práci v Praze, a raději brečí, že jim nikdo nestrčí dobře placenou práci s 5 týdny dovolené až pod čumák. Nebo jsou na dávkách, a k tomu pracují někde na černo. Se mzdou je to podobné. Kdokoliv může jít do regionu s vyšší průměrnou mzdou. Dnes je dokonce možné jít pracovat do zahraničí. Možnost má každý.

    A pokud někdo tvrdí, že mu ty peníze nestojí za dojíždění či stěhování, a že je raději mimo město, je to jeho volba. Pak si ale nemá smysl stěžovat, že má mimo město méně peněz.

    Abych se nenavážel jen do prostého lidu... Samozřejmě problémem je nízká mobilita obyvatelstva, daná nesnadným stěhováním (regulace trhu s bydlením, s tím spojené vysoké ceny, a nemožnost najmout si stejně drahý byt pokud máte regulované nájemné). Dalším problémem jsou příliš vysoké sociální dávky, díky kterým je pro řadu lidí jednodušší nepracovat. Dalším problémem jsou vysoké daně, kvůli kterým se podnikatelům vyplatí dávat zaměstnancům minimální mzdu, a zbytek na ruku bez dokladu. Jiné státy mají jiné problémy; například v Belgii existují na 20km silnice rozdíly v nezaměstnanosti o 10% i více, protože Valoni neumí jinak než francouzsky, takže se s nimi Vlámové (hovořící vlámsky, anglicky, a typicky ještě německy) nedomluví.