Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čína kvůli turistům malinko otevře velký firewall od A.S. Pergill - Ústavní zákon o tom, kdy vykonává lid státní...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 6. 2018 12:45

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Ústavní zákon o tom, kdy vykonává lid státní moc přímo == zákon o obecném referendu. "Jednoúčelovky" typu hlasování o vstupu do EU jsou něco naprosto jiného.

    Komunisté i za první republiky podporovali některé pozitivní věci (a přestali je podporovat, jakmile se dostali k moci).

    Máme klerofašisty (to jsou ty strany, které hlasovaly pro církevní "restituce"), čisté fašisty, což je v podstatě ANO, kmotrovské strany, mezi ně vedle ČSSD patří i ODS (bez ohledu na své předchozí přiřazení ke klerofašistům), a různé marxistické strany. Tu a tam máme i nějakého demokrata, nejvíc v SPD. Explicitně u Pirátů můžete vidět neomarxisty i fašisty a dokonce i osoby, které zvládají syntézu obojího.
    A pak máme na politické scéně ještě ekofašisty, kteří jsou, naštěstí, zastoupeni jen v senátu.
    Naštěstí pro nás, občany, si jdou ti nedemokraté natolik vzájemně po krku, že se tu a tam podaří procpat přes parlament i něco málo pozitivního.

    Těch 20 procent v těch řeckých státech tvořili občané, zbytek byli obyvatelé bez občanských práv, od trvaleji žijících cizinců až po otroky. Důležité ovšem je, že ti občané měli rovná práva (včetně hlasovacího), přitom o některých věcech rozhodovali přímo, o některých prostřednictvím zastupitelů a měli ještě další významný nástroj demokracie - ostrakizaci.