Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čína kvůli turistům malinko otevře velký firewall od A. S. Pergill - V Německu byla ta situace trochu složitější: Výmarská republika...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2018 18:35

    A. S. Pergill (neregistrovaný)

    V Německu byla ta situace trochu složitější:
    Výmarská republika se totálně zdiskreditovala v souvislosti s velkou hospodářskou krizí, kdy zásahy státu, na rozdíl od jiných zemí, situaci ekonomiky zhoršovaly. Druhou věcí byla znační korupce. Nakonec se to vyhrotilo, že už nešlo o zachování či nezachování demokracie, ale o to, zda demokracii vystřídá diktatura komunistů nebo nacistů. A z tohoto pohledu se nacisté jevili jako menší zlo (ostatně se dá připomenout výrok našeho šéfa agrárníků Berana - se stokorunou v ruce, že pokud republiku obsadí Němci, tak mu ta stokoruna zůstane, pokud ji obsadí sověti v rámci nějaké pomoci proti Hitlerovi, tak o ni přijde - je to historicky doloženo, přestože to silně a ad nauseam zneužívali komunisté).
    A z hlediska "vyššího principu mravního" byli němečtí komunisté taky větší zlo (bez ohledu na hrůzy holokaustu a podobných příšerností), protože by spojili Německo se stalinským SSSR a vzniklé soustátí by následující válku s vysokou pravděpodobností vyhrálo. A pokud ne, tak by osvobození předcházely mohutné jaderné údery spojenců, protože jinak by se toto soustátí porazit nedalo (a je otázka, jestli by ještě bylo koho osvobozovat).

    Rok 1948 byl totálním selháním demokratických stran, které se spolehly na to, že komunistům klesají preference a příští volby prohrají. Někteří demokratičtí politici byli dokonce v době puče na rekreaci na horách. A podělaly to západní státy, protože v té době měly ještě monopol na jadernou bombu (SSSR ji získal roku 1949, a to ještě vinou US administrativy, která si nedokázala uhlídat Rosenbergovy a další atomové špiony).
    Stalin by vyhodnotil "že mu to za to nestojí" jedině v situaci, pokud by bezprostředně hrozila jaderná odveta ze strany demokratických států (především USA). Československo pro něj bylo strategické území - předmostí k výbojům do západních zemí. Kdo v něm žije a jaký režim tam je a jaké názory tamní lidé mají, to vše měl u koncové části trávícího ústrojí.

    A možná na závěr: Nyní v Česku máme většinu, která silně hájí status quo proti menšině, která ho chce změnit podle neomarxistického hovadství, a vám se to nelíbí.