Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čínská vláda upřednostnila Microsoft před Linuxem od LO - Přidělování procesorového času funguje korektně. Nakonec sám píšete,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 8. 2007 16:34

    LO (neregistrovaný)
    Přidělování procesorového času funguje korektně. Nakonec sám píšete, že se problém vyskytuje od datových souborů určité velikosti. Problém je nejspíš v tom, že když není paměť, začně se nejméně používaný obsah paměti odkládat na disk (swap space). A když běžící programy dohromady používají (na svůj kód i vaše data) více paměti, než kolik jí počítač má, celý počítač pochopitelně bude zuřivě hrabat po disku (protože hraje škatulata s pamětí) a tvářit se dýchavičně. To je problém každého systému, s výjimkou těch, u kterých vám místo toho dojde paměť, a aplikace skončí s chybou.

    Jestli spravujete počítače na dvou místech, a neznáte příkaz start, tak je něco špatně. Zkuste pro začátek start /? z příkazové řádky.

    Samozřejmě při skenování záleží na driveru scanneru. Mizerné drivery dovedou takové věci, jako vytuhnout na chvilku celý počítač. A pak jde samozřejmě o objemy přenesených dat, o to přes které sběrnice se přenáší (například pokud máte SCSI scanner na jednom kanálu s interními disky, na kterých je swap file) atd. No a možná nějaký expert nainstaloval Google Desktop, který na pozadí indexuje soubory. Problémů může být celá řada (s jakýmkoliv systémem). Pokud počítače spravujete, je řešení primárně o vašich znalostech. Samozřejmě jsou věci, se kterými nejde udělat nic, ale daleko více je těch, které admin vyřešit může. Z těch neřešitelných je třeba vzpomínka na Mac, kde při skenování fakt nešlo dělat nic jiného, než pohybovat myší v prostoru okna s indikátorem průběhu (nedalo se z něj myší vyjet). To se pak objekty v Illustratoru fakt během skenování nedají přesně umísťovat ;)

    Windows XP nejsou výrazně paměťově náročnější, než Windows 2000. Rozhodně ne o 2GB :). Navíc řada základních desek neumí ani 4GB RAM.

    Samozřejmě jděte klidně do kombinace Mac/Debian. Ovšem nečekejte, že bude situace nějak lepší. Na Macu budete mít (na stejném HW) podobné problémy. Nebo si myslíte, že když MacOS dojde fyzická paměť, tak nedojde k zběsilému swapování (či ukončení aplikace)?

    Balená voda je happy produkt. Když chcete něco prodat, musíte mít marketing. Nakonec vaše tiskárna nejspíš tiskne primárně marketingové materiály, takže bych si na marketing nestěžoval. Nebo vyděláváte primárně na tisku Jiráska a Němcové? ;)

    Ve Vistě je pár novinek, které by vás mohly zajímat. Je tam nové schéma přidělování CPU, které lépe zohledňuje čas strávený I/O operacemi. Hlavně ale má prioritizaci I/O (a navíc jí používá). To v praxi znamená, že například méně urgentní odkládání paměti do swap file má nižší prioritu, než přehrávání multimédií. Navíc k 64-bitové verzi Visty (64-bit byly i Win2K a XP) k dispozici také hromada 64-bit driverů, takže je realističtější jít do 64bitů, kde můžete použít hromadu paměti (pokud máte všechny potřebné drivery, aplikace běží na Vistě, a pochopitelně to neřeší to, že jedna běžná 32-bit aplikace nevyužije více než 2-3GB RAM). Ani od Visty ale nemůžete čekat, že bude svižná, když dojde fyzická paměť.

    K administraci školy: samozřejmě pokud máte shodné stanice, a různé problémy na nich, tak je to způsobeno tím, že se na nich provádějí různé akce (neboť počítač je deterministický stroj). Když vyšetřujete, proč nejde program X, nelze otevřít Y atd., tak nejspíš zjistíte, že někdo něco smazal, špatně nastavil atp. Pak je ovšem chyba vás jako správce, že to studentům dovolíte. Od toho máte permissions. A jestli s nimi neumíte zacházet ve Windows, s Linuxem se to opravdu nezlepší :)

    Mnoho úspěchů s administrací vašich systémů,

    LO