Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Co nabídne balík OpenOffice.org 3.0? od anonym - Už zase překrucuješ. Ano, mnoho uživatelů volalo po...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 4. 2008 20:14

    bez přezdívky
    Už zase překrucuješ. Ano, mnoho uživatelů volalo po otevření doc, xls... a protože MS na to nechtěl slyšet a hudral cosi o intelektuálním vlastnictví... Najednou se objeví ODF, a hele! Lidi to používají, přecházejí k němu úřady a formátu se daří, tak co nejrychleji protlačíme formát vlastní...
    Doc + Xls nikdy nebyly standardy. Standard je něco, co je používáno všude. Kdyby se svět řídil standardy podle MS, tak teď sedíš doma po tmě, protože počítač sis koupil v Tescu, lampu v Obi a zásuvku v Hornbachu, ale nějak do sebe nepasuje zásuvka se zástrčkou.
    Pokud si dobře pamatuji, tak ve skupině kolem Sunu, IBM a dalších byl i MS a mohl už v samotném návrhu ODF připomínkovat. Místo toho si potichoučku smolil formát vlastní. I kdyby OOXML bylo dokonalé jako písmo svaté, je jeho existence absolutně zbytečná. Právě tak jako nemá smysl standardizovat lokty, pídě atp. protože máme metry.
    Narážky na nedokonalost ODF by byly na místě, pokud bychom jej posuzovali za jiné situace. ODF je standard a jako takový má pokrýt široké spektrum potřeb kancelářských balíků - záměrně nepíšu všech potřeb. Úděl standardu není v tom vydávat každý 2. rok nový, ale být stabilní. Ano, v určité fázi se potřeby začnou rozcházet s potřebami a tak se vydá revize nová. ODF je formát který mohou používat jak malé, jednoduché kancelářské aplikace (které pokrývají potřeby 95% uživatelů), tak i molochy typu OOo nebo MS Office (které mají funkcí tolik, že je 95% uživatelů neumí naplno využít). Smysl toho všeho je, že každý, bezohledu na platformu, OS či kancelářský balík má právo číst dokumenty. Pokud má některý výrobce potřebu pro doplnění jiných vlastností, pak to má možnost udělat ve vlastním, nativním formátu a ne každou hloupost s sebou tahat jako fůru smetí i tam kde to není potřeba.
    OOXML je navržen primárně tak, aby byl kompatibilní se starým formátem dokumentů. Ty standardy nectily a tak a je (musí být) v OOXML definována spousta věcí (to vysvětluje oněch 6000 stran). Naproti tomu ODF na jiné standardy pokud možno odkazuje.