Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Co nabídne balík OpenOffice.org 3.0? od Lael Ophir - Musím vás opravit. Netykáme si. Tykat někomu, kdo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 4. 2008 22:37

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Musím vás opravit. Netykáme si. Tykat někomu, kdo vám vyká, je vyloženě neslušné.

    1) Standard nemusí být k volnému použití. A to bez ohledu na to, že některé k volnému použití jsou. Podmínkou je RAND licensing, tedy Reasonable and Non Discriminatory. Například na MP3, MPEG2, MPEG4 a řadě dalších technologií visí patenty, a přesto jsou standardizované.

    2) Samozřejmě komunikace je možné vždy jen mezi stejnými systémy, nebo mezi takovými, které se shodnou na protokolu.

    3) Ne, je to špatný příklad. Všimněte si, že ani metrický systém není univerzálně akceptovaný.

    4) MS nějak bránil standardizaci ODF? Můžete to, prosím, nějakrozvést?

    5) Těžko můžete jako nativní formát používat něco, co neumí popsat dokumenty, které vaše aplikace produkuje. A když jsme u toho, kolik procent dokumentů státní správy je asi tak dnes v ODF, a kolik ve formátech MS Office? Dále je faktem, že ODF dnes umí číst daleko menší počet uživatelů, než formáty MS Office.

    6) Nechápu, co má společného bezolovnatý benzín s právem na přečtení dokumentu. Specifikace ODF je dlouhá jak týden, a odkazuje na spoustu dalších specifikací, takže bych jí za jednoduchou nepovažoval. Navíc se tu mluvilo o právu na čtení dokumentu - moje reakce viz http://www.root.cz/zpravicky/co-nabidne-balik-openoffice-org-3-0/196152/

    7) S podivem dnes daleko více uživatelů umí přečíst formáty MS Office, než formát ODF. Navíc si můžete jakýkoliv dokument vyžádat v papírové podobě, takže není třeba vztekle dupat nožkou, že ho nedostanete zrovna ve formátu, který jste si vybral.

    8) Dokument bude postrádat některé vlastnosti, ale informace ovšem musí zobrazit všechny? Vždyť to je protimluv. Navíc když jsme u ODF, tak tam neexistuje ani popis vzorců. Oželíte vzorce v souboru tabulkového kalkulátoru? Asi ne.