Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Co nového přinese Fedora Workstation 34 od Jiří Eischmann - Na stolním počítači zvukový výstup přepínám mezi bluetooth...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2021 17:42

    Jiří Eischmann

    Na stolním počítači zvukový výstup přepínám mezi bluetooth sluchátky a bednami, mikrofon mám ve webkameře a funguje to pro mě bez problémů. Stejně tak na noteboocích jsem nezaznamenal problém. Ohromně se to posunulo za poslední tři měsíce, kdy vývojáři udělali na stabilizaci velký kus práce. Poslední měsíc je dokonce najatý kontraktor, aby ty problémy vychytával, protože vrátit se u Fedory 34 k PulseAudio by byl krok zpět.

    Výhody oproti PA? Dá se to používat jako náhrada jak za PA, tak za JACK. Lidi, kteří pracují s pro-audio aplikacemi, které vyžadují JACK, nemusí složitě přepínat mezi dvěma zvukovými servery. Pro běžné uživatele je pak výhodou to, že PipeWire na rozdíl od PA podporuje pokročilé kodeky pro Bluetooth (LDAC, AAC, AptX...), takže zvuk v Bluetooth sluchátkách a reproduktorech zní lépe, u některých fakt citelně lépe. V budoucnu se bude hodit i to, že video a audio jdou přes stejného démona (lepší sychronizace audia a videa atd.).