Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čtvrtina uživatelů Google má k dispozici IPv6 od Miroslav Šilhavý - Ve skutečnosti je to klasický problém efektu sněhové...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2018 16:22

    Miroslav Šilhavý

    Ve skutečnosti je to klasický problém efektu sněhové koule – aby to zákazníkovi začalo něco přinášet, musí mít IPv6 i ostatní.

    Takový myšlenkový postup je podle mě nezodpovědný. Někdy opravdu vnější impulz spustí lavinu a vznikne něco dobrého. Ve většině případů však takovéto zásahy do přirozeného řádu věcí způsobí katastrofu. (Odstrašujícím) příkladem buďtež veškeré státní či evropské dotace. Každá jednotlivě dává smysl a argument bývá podobný, jako píšete: bez dotace (vnějšího impulzu) se to či ono odvětví nenastartuje. Výsledky jsou ale nepřesvědčivé: miliardy jsou rozházeny, část opravdu slouží k zamýšlenému účelu a část způsobí problém v jiném regionu nebo odvětví.

    Druhým argumentem proti tezi, kterou píšete je ještě to, že ani velcí ISP, dokonce ani mezinárodní operátoři, IPv6 zatím moc neprosazovali. Na trhu jsou takoví operátoři, kteří by byli schopni aspoň mezi svými zákazníky zužitkovat přínosy IPv6 (UPC, T-Mobile, Vodafone, O2, ..., ....). Je ale zjevné, že ani jednomu z těchto gigantů také IPv6 nedává smysl a berou ho jen jako nutné zlo, které je stojí víc, než přináší.

    Podle mě se lehce teoretizuje o tom, že IPv6 by byla skvělá tomu, kdo to nebude platit (aneb, zadarmo ji chci taky).