Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Proč by se měly děti učit zacházet s Linuxem? od Lael Ophir - Ten "začarovaný kruh" je MS v praxi ==>...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2014 18:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ten "začarovaný kruh" je MS v praxi ==> MS na skolach ==> MS v praxi. Jak jsem psal: není rolí škol prosazovat produkty, které se nejsou schopné uchytit na trhu.

    Pořizovací cena SW je ve srovnání s platem úředníka naprosto malicherná položka. Licence MS Office vyjde státní správu na cca 1300 Kč na stanici a rok, licence Windows na cca 1000 Kč na stanici a rok. Průměrný plat úředníka je okolo 25k Kč, ale měsíčně. Za rok se dostanete na 300k na platu, plus přidejte odvody, dovolenou, nemocenskou, místnost kde sedí, cenu HW atd., a jste na 600k Kč za rok. Vy chcete ušetřit na těch cca 2.3k Kč za rok. Mě zajímá, proč potřebujeme tolik úředníků placených 600k Kč za rok.

    Ohledně "putování peněz za oceán": samozřejmě v místě prodeje zůstává DPH, daň ze zisku (pokud nemluvíme o Applu nebo Google), a generuje to obrovskou spoustu vysoce kvalifikovaných pracovních míst v oblasti implementace, správy a podpory. Jinak se zkuste kouknout na princip specializace a komparativních výhod. Možná vás pak přejdou řeči o "putování peněz za oceán".