Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čtyři inovace pocházející z open source od anonym - Tak nějak nevidím ty inovace v těchto čtyřech...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2008 8:01

    bez přezdívky
    Tak nějak nevidím ty inovace v těchto čtyřech věcech. Všechny jsou jen důsledkem předchozího vývoje a objevily by se tak jako tak.

    VNC prostě posílá sejmutou obrazovku (postupně vylepšovaná technologie), nicméně X umožňovaly vzdálený přístup od začátku, MS měl v NT své RDP... Protě VNC je jen jinou cestou téhož. Je to očekávatelné řešení některých nevýhod, které mají X a RDP, ale přináší zase nevýhody jiné.

    LiveCD je opět jen důsledek vývoje. Už před LiveCD se objevovaly různé (většinou servisní) nástroje, které byly na externím médiu (disketa, později CD), jejich možnosti se stále rošiřovaly a postupně se blížily možnostem samostatného OS. Takže taky nic moc.

    Idea 3D desktopu klíčila už spoustu let, i ten proklínaný Microsoft si s tím pohrával pěkných pár let zpátky. Pokud mne paměť neklame, četl jsem o tom už někdy v době uvedení win 95. Bylo skutečně jen otázkou času, kdo to realizuje první a v jaké podobě.

    Takže nám zbyla jen wiki. Mno, upřímně řečeno, různé znalostní databáze tady byly i před ní a tvořila je komunita. Dělali jsme si něco podobného při jedné e-mailové konferenci - tehdy to byl jednoduchý texťák umístěný na ftp, který lidé průběžně upravovali, aby nebylo nutné všechno hledat v archivu konfery. Wiki této činosti dala výborný kabátek, ale ani to nevidím jako nějak zásadní inovaci.

    Nechci tím nijak zlehčovat význam OSS, ale uvedené věci jsou fakt docela bída. Rozhodně to jsou věci zajímavé, ale není to inovace v režii OSS v pravém smyslu. Všechny věci už dlouho klíčily a byly probírány na mnoha místech. Řešení, které přinesli OSS se jen buď objevilo mezi prvními nebo se více prosadilo, to je vše. Opravdových inovací, které by se daly někomu konkrétnímu připsat, je v tomhle oboru velmi málo. Většinou jde jen o realizaci nebo spojení napádů, které se volně objevují v různých debatách, jiných řešeních atd. Je úplně jedno, kdo realizaci přinesl jako první, dříve či později by se objevila i jinde.