Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Čtyři z pěti nedávných ICO byly podvody od lojzak - "Podle všeho je. Hodnota mince je nižší, než...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2018 13:00

    lojzak (neregistrovaný)

    "Podle všeho je. Hodnota mince je nižší, než energie spotřebovaná na její vytěžení"

    {{Citation needed}}


    "což nepřekvapivě souvisí s tím, že obrovská část těžařů elektřinu krade."

    {{Citation needed}}


    "Druhým důvodem je, že kryptoměnu lze různými způsoby velmi silně ovlivnit. Stačí vlastnit zajímavě vělkou část měny a spekulovat."

    To není pouze vlastnost kryptoměn. Pokud mám velkou část jakékoli komodity, akcií nebo měny, můžu vesele spekulovat.


    "Mít Hooverovu elektrárnu, Tři soutěsky a mít přebytek elektřiny, možná pár nevyužitých (vysloužilých?) superpočítačů, nedělal bych po nocích nic jiného."
    Jen velmi málo kryptoměn se dá těžit pouze na počítači. Ty nejvýznamnější se na počítačích těžit nedají, používají se na to FPGA nebo ASIC.


    "Třetím důvodem je, že pořád existuje velká část těch, kteří si myslí, že zůstala živá původní myšlenka kryptoměny. Tedy, že se jedná o prostředníka směny nezávislého od tradiční ekonomiky, tedy i neovlivnitelného. To už také neplatí."

    U některých kryptoměn to možná neplatí, ale jsou i takové, které jsou k tomuto účelu vhodné. Problém není v tom, že by to technicky nešlo, ale v tom, že lidé nevidí důvod platit kryptoměnou, když jsi jdou koupit rohlíky.


    "Všechny "výhody" kryptoměn se ve skutečnosti ukázaly jako stejně velké slabiny, lehce zneužitelné."

    Například?


    "Jednoho dne bublina praskne, spekulanti odpadnou (99 % z nich s nesmírnou ztrátou, 1 % z nich s pohádkovým bohatstvím). Zůstane jen dřeň kryptoměny. Pak se uvidí, jestli vůbez zbydou uživatelé, kteří budou ochotni takto volatilním platidlem platit (ale zejména nechat si platit). Já o tom pochybuju."

    Kryptoměn není poze pár. Ten koncept je natolik rozšířený, že už nikdy zcela nezmizí. Bitcoinová "bublina" už praská 7 let a pořád nic. Netvrdím, že se to nemůže stát, ale větší či menší riziko je všude. Hodnotu mohou ztratit i akcie, komodity, podílové fondy, měny...