Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CZ.NIC zablokoval osm domén dezinformačních webů od Cikáda - To je reakce mimo téma. Ovšemže, ale už...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2022 16:41

    Cikáda

    To je reakce mimo téma.

    Ovšemže, ale už ta vaše.

    Třeba o fakta o tom, co páchá Putin.

    Zablokovány byly weby, ne Putin. Jaká fakta?

    Ono není potřeba, aby kompletní výčet dezinformací šířených těmi weby zazněl pokaždé, když se o nich mluví.

    Jenže on nezazněl nikdy. A opět, budeme teď blokovat všechny weby, které šíří dezinformace? (Mimochodem, to si jako fakt někdo myslí, že tu invazi Putinovi umožnil aeronet?)

    Takže si to nastudujte sám, co jsou dezinformace, já vám to tu nebudu opakovat.

    Zaprvé byste nejdřív musel něco říct, abyste to mohl opakovat. Zadruhé řeč není o tom, co znamená dezinformace (máme SSČ), ale o tom, jaké jsou ty dezinformace, za které si ty weby zasloužily blokování. Takže si laskavě odpusťte ten povýšenecký tón a zkuste pozorněji číst.

    Protože většina ostatních o tu svobodu obvykle nestojí.

    Jestli o nějakou svobodu někdo stojí, nebo ne, je úplně irelevantní. (A vzhledem k minulému století bych se opravdu zdržel operováním většinami v kontextu Listiny.) Svoboda slova je základní právo, řídit auto či držet zbraň ne.

    V tom je právě ten problém. Že jsme svobodu říkat pravdu, která je složitá, zkusili nahradit něčím jednodušším, což je svoboda slova.

    Povězte, co si představujete pod pojmem "svoboda říkat pravdu"?

    Pravda ale není to, s čím všichni souhlasí.

    A jak to souvisí s tím, co píšu?

    Právě že dnes už bezpečně víme, že tohle není pravda. Dnes už víme, že jediný opravdu spolehlivý způsob, jak zařídit, aby pravda nebyla slyšet, je zahltit prostor spoustou různých lží a polopravd.

    Kdo "my"? Z čeho vycházíte, že to "bezpečně víte"?

    (...) prostě jen spoléhá na to, že jsme rezignovali na svobodu říkat pravdu a nahradili jsme ji pohodlnou svobodou slova.

    My jako Západ rezignovali na víc věcí než jen na říkání pravdy. Myslím, že chápu, jak to myslíte, ale ta vaše konstrukce je chybná. Zaprvé ta vaše "svoboda říkat pravdu" předpokládá, že pravdu známe – což určitě v některých případech platí, ovšem v jiných ne. Zadruhé v té konstrukci cítím touhu omezit lhaní, což chápu, ale ono se to dělá blbě, když a) se pravdy teprve chcete dobrat b) budou vždycky existovat lidé, kteří budou chtít pravdu omezit tím, že ji nazvou lží. Představa, že když si vykonstruuji nějakou "svobodu říkat pravdu", tak tím nějak zabráním zneužití je naivní. Máme svobodu slova a říkat pravdu je správné.

    Možná by bylo lepší místo potlačování lží, tu pravdu říkat (a tedy na ni nerezignovat). Ona ta lež nakonec stejně neobstojí. A taky se tím vyhneme "omylům".