Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CZ.NIC zablokoval osm domén dezinformačních webů od Ron Jeremy - Napsat "pravda je absolutní" je pro mě indikací...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2022 12:21

    Ron Jeremy

    Napsat "pravda je absolutní" je pro mě indikací malého povědomí právě o oné historii. Pravda může být absolutní možná u zcela exaktních věcí, jako matematiky, a i tam to má své limity dané poznáním. Historicky "absolutní pravdu" vždy hlásaly především totalitní a diktátorské režimy, a zásadně v takovém výkladu, který byl pro daný režim příznivý. V oblasti politiky něco jako "absolutní pravda" sotva může existovat.
    CZ.NIC má v rámci země specifické postavení, poskytuje služby, které nemůže poskytnout nikdo jiný - nemůžu si zřídit paralelní organizaci, která se bude "starat" o doménu ".cz". Stejně tak sotva někdo může zřídit paralelní ČTÚ, pokud by tato organizace zablokovala přidělování telefonních čísel vybraným subjektům na základě pouze vlastních sympatií/antipatií představitelů ČTÚ, a nikoliv zákonů. Myslím, že argumentovat, že např. lidé podporující Babiše si přece mohou zřídit telefonní číslo s předvolbou Kraplakistánu, jako se tu objevilo v diskusi v případě domény, je poněkud mimo.
    V příkladu onoho autobusáka: Co kdyby autobusák vyhodnotil, že je pro něj nebezpečím převážet např. lidi určité rasy či etnika, když podle statistiky (kterou by považoval za "absolutní pravdu", rozhodně absolutnější, než newspeakové slovo "dezinformace" s gumovým výkladem) se její příslušníci výrazně častěji dopouštějí trestné činnosti? Bylo by i tohle v pořádku?