Hlavní navigace

Názor ke zprávičce CzechPOINT: otevřený a bezpečný od icu - Já nevím, jestli v tomto případě je OSS...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 4. 2008 1:42

    icu (neregistrovaný)
    Já nevím, jestli v tomto případě je OSS řešení levnější. Tvrdím, že by stát měl vybrat to řešení, které a) plně vyhovuje po technické stránce zadání a za b) je levnější než jiná vyhovující řešení. Podporu nikdo nedává zadarmo a tak jako tak je nutné jí zaplatit. Jestli to bude řešení postavené na OSS nebo proprietárním SW, je mi z hlediska daňového poplatníka úplně jedno, stát má z mého hlediska hledat ta dlouhodobě efektivní řešení. O cenách školení - Vnitro nejspíš vychází z cen, za které školily různé firmy v rámci Programu pro počítačovou gramotnost (nebo jak se to tehdy pod Mlynářem jmenovalo) a co si tak ty ceny vybavuji, tak stát za to platil všem stejně - ať už se školil Windows, nebo Linux. Ty lidi je nutné vyškolit pro každou platformu.
    Drtivé většině obyvatel je jedno, jakou platformu jejich počítač používá - nechtějí se v tom hrabat. Značná část obyvatel ČR počítač nemá vůbec (viz statistiky CSÚ). Linux má z pohledu státu jednu neocenitelnou výhodu - má jistotu, že nainstalované programy nikdo nelegálně nezkopíruje - a opět mě jako daňového poplatníka nezajímá, jestli za tím vidíte GPL, nebo to, že o Linux nikdo nestojí.

    Stát propaguje každou firmu, jejíž výrobky či služby používá - s tím nic nenaděláte. Jediné řešení je, aby ke státním zakázkám mohly přistupovat všechny firmy, které mohou nabídnout vyhovující řešení.