Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Databáze Firebird 3.0: lepší podpora více jader a IPv6 od j - Ad soubory ... normalni databaze fungujou tak, ze...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 4. 2016 14:37

    j (neregistrovaný)

    Ad soubory ... normalni databaze fungujou tak, ze v zakladu maji soubory dva - data + log. Vse se zapisuje do linearniho logu (= ziska se i vykon, protoze netreba seekovat ...) a teprve pak se to promita do dat. Bezne se ty dva soubory davaji na ruzny uloziste. Jednak kvuli vykonu a pak kvuli zalohovani - protoze se zalohuje tak, ze pozastavis zapis do dat, pockas, az ti databaze rekne, ze dobehly vsechny transakce, a odzalohujes data. Pritom je databaze stale RW, ale zapisuje se jen do logu. Muzes pripadne zalohovat i ten log - tam uz je to easy, protoze ho proste nekde ustrihnes. Pokud mas data i log, muzes se hypoteticky vratit do libovolnyho okamziku.

    Spousta databazi pak umoznuje to jeste dal rozdelit do vice dalsich souboru, ktery muzes rozhodit na vice ruznych ulozist, cimz pochopitelne ziskas dalsi power (a treba muzes urcit, ze nektery tabulky budou na rychlejsim ulozisti ...).

    Nektery databaze pak jeste umoznej i jednu tabulku roztrhat do vicero souboru a vicero ulozistich.

    Pokud vim, MySQL zalohovat neumi, a to tak ze vubec ne. mysqldump ani polonefunckni replikaci neberu jako zalohovani.