Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dell: Ubuntu je pro vývojáře, kteří nechtějí Windows od Karel - Ano, to je přesně ta rétorika, ze které...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2010 12:50

    Karel (neregistrovaný)

    Ano, to je přesně ta rétorika, ze které zůstává rozum stát. Krizi rozpoutali lidé, kteří utráceli peníze, které neměli. Tak nějak paraxoně za toto jejich chování mohou lidé, kteří peníze měli, ale seděli na nich. Podle nějaké záhadné logiky se totiž předpokládá, že ti první neměli peníze jen a právě proto, že je měli ti druzí.
    A to co předvádí USA v boji s krizí je kritizováno z celého světa – jejich „opatření“ totiž krizi jen prohlubují, prodlužují a brání jejímu konci. Za krizí stojí lidé, kteří utráceli peníze, které nemají. A tito lidé teď dostávají velké dotace a subvence, které opět obratem utrácejí. Stále mají jen dluh, nejsou schopni vyprodukovat ani dolar a stát a fondy pláčou, protože to nevypadá, že by jim tihle lidé ty půjčené peníze kdy vrátili. To, že MS peníze nevyhazoval a šetřil je právě ten důvod, proč nekrachnul a proč ani dnes nepotřebuje dotace. Samozřejmě, že po dotacích volá – ale ne proto, že by krachoval, nýbrž proto, že je dotacemi podporována jeho konkurence, která měla za své chyby být už dávno v bankrotu nebo i ve vězení.
    Bohužel tohle zcestné uvažování není cizí ani nám u nás. V okolním světě krachuje jedna banka za druhou, státy do nich lijí miliardy Euro. U nás nekrachuje žádná banka. A co my? Jeden by čekal, že budeme šťastní, že je u nás obchodní model bank jiný a tak nepřicházíme o celoživotní úspory a na dveře nám neklepe exekutor s tím, že veškeré naše závazky jsou z důvodu krachu splatné okamžitě a ne až za několik let. Jenže opak je pravdou – čecháčci fakt, že banky u nás nekrachují, považují za důkaz toho, že jejich obchodní model je špatný. Z internetu, televize a novin mám pocit, že drtivá většina našich spoluobčanů raději přijde o všechny peníze při krachu banky, případně je budou rádi ze svých daní subvencovat v řádu tisíců korun ročně, než aby platili měsíčně 100Kč za vedení účtu.
    Zkrátka, MS a jeho způsob práce s penězi je obdivuhodný a v dnešním světě je to ojedinělý maják stability, za který bychom měli být rádi. To, co pánové z Redmondu předvedli, je hodno obdivu. Naštěstí byl MS velkým příkladem i pro ostatní IT firmy, a tak se nám v IT oboru nestalo to, co se stalo například v automobilovém průmyslu. Jestli krizi odnesly jen malé firmyčky a z těch větších to zlomilo vaz jen Sunu, pak to je opravdu zázrak. A buďme za něj rádi, protože jinak by nás půlka byla už dávno nezaměstnaných…