Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Delší výdrž baterie notebooku s TLP od Zatím stále na Windows - Nevím sice o jaký jde notebook... Tipuji to na...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2013 11:57

    Zatím stále na Windows (neregistrovaný)

    Nevím sice o jaký jde notebook...

    Tipuji to na display s podsvětlením klasickými zářivkovými trubicemi. V tom řípadě je prodloužení výdrže naopak celkem slušné.
    V případě že podsvětlení je pomocí LED, nebo je dokonce použita odrazová vrstva pro práci za denního světla (a LED podsvětlení je navíc řízené) - je úspora energie opravdu menší než by většina uživatelů očekávala a potřebovala.

    Já osobně Linux na notebooku zavrhl právě kvůli spoření energií. Problém byl také s parkováním hlaviček HDD, kdy neustálým parkováním se disk mohl odrovnat i během docela krátké doby.

    O Linuxu na notebooku jsem uvažoval už v minulosti, asi 4-5 let zpět, dnes bych přechod nezvládl. Ale v budoucnu to bude možná nevyhnutelné.

    Problémy se vyskytovaly u skoro všech distribucí. Momentálně (většina těch distribucí už neexistuje nebo už dnes jde, pokud občas sleduji vývoj, o úplně odlišné OS) si vzpomenu jen že problémy měl i SLAX.
    Docela by mne zajímalo jak si v těchto oblastech (spoření energie a případná - není-li vše čistě ve správě HW/firmware zařízení - související správa komponent jako jsou ventilátory, zmíněné hlavičky disků) dnes Linux stojí. S tím souvisí i to jak je to s vypínáním různých HW systémů a komponent (zejména rozhraní - vstupů a výstupů), které nejsou aktuálně využívané.
    Na Windows například pravidelně sleduji chybu v aktivním rozhraní SPDIF (po aktivaci špatně rozpozná, že je vhodná doba na deaktivaci, ale při aktivaci patřičného správce se hned vzpamatuje) což ale má na spotřebu energie význam naprosto neměřitelný.