Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Devuan Jessie: Debian bez systemd v první betaverzi od klokan - Máte to obráceně. Princip "dělám jednu věc..." není...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 5. 2016 1:40

    klokan

    Máte to obráceně. Princip "dělám jednu věc..." není žádný business requirement. To je implementační doktrína která, jako všechny doktríny, má svůj velký smysl pro úzce vymezený typ zadání (a opravdu jenom pro úzce vymezený typ zadání). Systemd je snaha řešit skutečný business requirement a tím je automatizace správy služeb, vylepšení "plug and play" a usnadnění provozu uživatelských aplikací tam, kde se konfigurace systému dynamicky mění za běhu, např. na tabletu, na serveru v případě živé migrace apod.

    Z toho vyplývá, že systemd - možná narozdíl od starého sysvinit - není komponenta systému, nýbrž framework. Samozřejmě, že každá jeho subkomponenta může dělat jednu věc atd... a také tomu tak do značné míry je, ale když s požadavek rozeberete, zjistíte, že aby to fungovalo, je k tomu potřeba podpora system-wide asynchronních událostí, včetně možnosti, aby takové události odchytávaly nebo i generovaly uživatelské aplikace. Je k tomu potřeba, aby si jednotlivé komponenty i aplikace mohly předávat zprávy formou strukturovaných dat. Je potřeba API, aby bylo možné takový systém a služby konfigurovat programově. Atd, atd. No a pochopitelně aby to celé mělo smysl, je nutné staré komponenty nahradit takovými, který tento framework podporují, a tím pádem je v obraze udev, dhcp, ntp, mount, logind. Proto říkám, systemd není zásahem do UNIXu, je to poslání UNIXu do důchodu a jeho nahrazení jinou platformou.

    Nemusíte Lennarta a vývojáře systemd zrovna milovat, ale neschopní hlupáci to opravdu nejsou. Trvat na tom, že se takový systém musí implementovat buď čistě "unixově", tj. výhradně pomocí nekooperujících a nekoherentních programů jednosměrně si předávájích čirý text skrz roury, a nebo vůbec, protože v roce 1969 to tak u Bell Laps kdosi sbastlil a od té doby se už tím pádem nic jiného používat nesmí, to není žádný business requirement, ale holá pitomost.