Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Devuan Jessie: Debian bez systemd v první betaverzi od Jan Mimránek - "Co znamená „po výměně komponenty systemd“? Komponenta je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 5. 2016 11:21

    Jan Mimránek (neregistrovaný)

    "Co znamená „po výměně komponenty systemd“? Komponenta je podle mne něco, co přes nějaké rozhraní poskytuje nějaké služby."

    Komponenta může ale obsahovat další komponenty, ale to že je systemd komponenta jste potvrdil i Vy:

    Jí: "hromadu nezávislých komponent, který tvoří fungující a automaticky reagující celek.
    Vy: Přesně takhle systemd funguje."

    "Takovou komponentou je třeba cron, který může být implementován třeba bcronem, dcronem, fcronem nebo cronie. Rozhraním té komponenty je správce systému, který pomocí textového editoru podle požadavků oedituje konfigurační soubor příslušného cronu."

    Ano, ale i ty crony se dovolávají nějaké ho interface - nebo obsahují ovladače HW a Kernel? To asi ne, že?
    UI není jediné existující interface na světě. Jako příklad uvedu OLE, když už je řeč o komponentách a jejich fungování vzájemně, ale není jediné ....

    "Systémové proměnné a systémové funkce pro přístup ke zdrojům neposkytují rozhraní potřebné pro dnešní systémy. Jak byste pomocí systémových proměnných a systémových funkcí pro přístup ke zdrojům informoval všechny komponenty, které to zajímá, že se právě k systému přihlásil nějaký uživatel, a předal jim informaci o prostředí a o tom, který je to uživatel?"

    Nevím, nepracuji v tom několik let, ale asi bych to řešil rozhraním, které by tyto informace poskytovalo nezávisle.
    Prostě bych třeba zrovna ten jejich systemd-logind postavil mimo celek systemd, takže by se dalo použít i s initem a Gnome by ho klidně mohlo implementovat a toto využívat a nezáviselo by to systemd - prostě by logind jenom poskytoval informace o připojených uživatelích a tečka.Ty komponenty v tom případě, systemd a logind by spolu mohli klidně komunikovat jako bonus a to by mohla být další Lennartova zásluha a dodržel by "Dělám jednu věc ...." a měl by nezávislý logind který by dával linfo o uživatelích ale taky by neblokoval nic jiného. A dal by se instalovat a odinstalovat a pak by i platilo to v celém rozsahu to Vaše "Tak si ho neinstaluj". A taky při změně by bylo jednodušší opravovat jeden nezávislý balíček než když je zadrátovaný v celku (i neúmyslně) Jestli by to dalo více práce? Možná, teda spíš na 95% určitě, ono to totiž není úplně triviální tak jak se to řekne, ale jde to, a výsledek by byl dle mne lepší. A tak by to mohlo platit i pro ostatní balíčky a funkcionality. Jde prostě o to, přidat funkce systémově, případně vytvořit fungující alternativy a ne to prořezat a zadrátovat.