Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Disney+ nebude fungovat v Linuxu kvůli přísnějšímu DRM od RRŠ - Kdyby "se na to vybodli", tak by s...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2019 20:43

    RRŠ

    Kdyby "se na to vybodli", tak by s tím nebyl problém. Zřejmě by rychle vznikla aplikace, která by - placený - obsah na dané platformě přehrávat uměla.

    Jenže všechna ta drahá DRM mají dvě zásadní chyby: ve skutečnosti jen mírně oddálí nelegální duplikaci díla a zároveň poměrně dost komplikují jeho legální použití.

    Kromě toho si myslím, že jsou do značné míry kontraproduktivní: pokud si koupíte DVD s dysneyovkou a zjistíte, že váš přehrávač si jaksi nerozumí s tou ochranou, je to pravděpodobně poslední DVD od Disneyho, které jste koupili. Pokud streamovací služba nebízí požadované tituly jen pro striktně vymezený okruh přístrojů (pouze aplikace Android 8+ nebo Aple iOS) a jinde (Windows) jen ve snížené hvalitě nebo (Linux) vůbec, je pravděpodobné, že tudy Vaše další peníze nepotečou.
    (A není to tak zřídkavý problém - pokud máte sice chytrý set-top-box, ale" blbou" televizi s "obyčejným" HDMI kabelem, tak na 4K - a někdy i FullHD - můžete u některých služeb klidně zapomenout; zůstane možnost sledovat na 4K obří obrazovce na rozmazaný upscaleovaný SD obsah. Nebo sie koukejte zařadit do stáda a kupte předtaženou chytrou TV, která má sice horší obraz, ale zato si ten streaming užijete ve FullHD rozlišení.)
    Kdyby "soft DRM" (na "čestné slovo") vůbec nefungovalo, myslíte, že by mohly prosperovat e-shopy typu Palmknihy, Supraphonline nebo Aerovod?
    Myslíte, že se prodá více DVD s pohádkami od Disneyho po 150 Kč (s ochranou, která dokáže zblbnout i DVD přehrávač) nebo nechráněných pohádek za 70 Kč na stáncích?

    22. 10. 2019, 20:47 editováno autorem komentáře