Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dnes dojde k odhalení Windows 10 od Lael Ophir - Ad mam dost opravdovych veci, do kterych je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2014 5:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad mam dost opravdovych veci, do kterych je potreba stouchnout, abych zabijel cas ve virtualnim svete - jasně, vítejte v diskusi na rootu :D

    Ad premyslejte, co jste udelal zleho, ze vas velky Tux nema rad a tresta vas - on trestá každého, ale něteří lidé jsou masochisté.

    Ad format USB flash 64 GB - 1. Příště použijte quick format, trvá pár vteřin. Full format samozřejmě prochází a maže všechny bloky na zařízení, což chvíli trvá. 2. Windows by default mountují USB klíčenky tak, aby nevyžadovaly unmount. Life's too short to remove USB drive safely :). Klíčenky mají interně poměrně dlouhý blok, cca 64-512kB, na 64GB klíčence možná ještě větší. Když provedete buffer flush po každém zápisu, klíčenka musí smazat celý velký interní blok a zapsat ho znovu. Při velikosti bloku 512kB a 4kB clusteru FS se pak každý blok z těch 64GB přepisujete 128-krát (pokud se to nedej bože rozpadne na operace nad sektory, je to 1024-krát). Pokud ve vlastnostech klíčenky nastavíte "optimize for performance", bude operace řádově rychlejší, protože bude OS zapisovat daleko více dat najednou (od Visty výše tuším 1MB i více). Když ji pak ovšem vyrvete z poče bez unmountování, nejspíš přijdete o nějaký recentní zápis. Z celého toho plyne, že se vyplatí znát OS který používáte :)

    BTW velké klíčenky, zvlášť ty starší a levnější, jsou neskutečně pomalé. Třeba kousek v prvním linku má závratnou rychlost zápisu 4MB/s, a nejspíš zapomněli předsadit "až". To je 4.5 hodiny na zápis obsahu klíčenky. Ten kousek z druhého linku je také na USB 2.0, ale má "teoretickou rychlost až" 56MB/s, což odpovídá kompletnímu přepisu za 20 minut. Ve skutečnosti to bude zřejmě 35MB/s (praktický limit USB 2.0), tj. na naplnění klíčenky si počkáte asi půl hodiny. Není klíčenka jako klíčenka, a s těmi pomalými kousky si naběhla už spousta lidí.
    http://www.alza.cz/verbatim-store-n-go-pinstripe-64gb-d508816.htm
    http://www.czc.cz/pretec-i-disk-bulletproof-64gb/103781/produkt