Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dočasné řešení problému ZFS a Linuxu 5.0 od Michal Kubeček - ZFS tu také bylo, a také významné. Byl -...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2019 20:05

    Michal Kubeček

    ZFS tu také bylo, a také významné.

    Byl - a jeho zdrojáky nebyly k dispozici, takže linuxoví uživatelé, kteří "by si ho přáli" měli smůlu. Pak byl zveřejněn, ale záměrně a vědomě pod licencí nekompatibilní s linuxovým jádrem, takže se až tak moc nezměnilo. A to je celá podstata problému. Sun sice zveřejnil zdrojáky, ale takovým způsobem, aby ZFS do linuxového jádra začlenit nešel. Když SGI zveřejnili XFS a když IBM zveřejnili JFS, tak takové obstrukce nedělali a oba filesystémy se celkem rychle do jádra dostaly. Opravdu nevidíte ten zásadní rozdíl?

    Z nějakého záhadného důvodu ale ty zástupy ukřivděných diskutérů, kteří "by si přáli", neviní ze vzniklé situace Sun (dnes Oracle) a nepožadují nápravu po nich, ale viní linuxové vývojáře a maintainery a nápravu požadují po nich. A z ještě záhadnějšího důvodu jsou přesvědčeni, že jen proto, že se někdo rozhodl přes ten základní a zásadní problém naroubovat ZFS na Linux ve formě out-of-tree modulu, jsou maintaineři povini zapomenout na všechno ostatní a od teď až na věky věků opatrně našlapovat, aby náhodou ten domeček z karet někde nepoškodili. Mohu vás totiž ujistit, že tohle není zdaleka poslední problém se "ZFS on Linux" a že přijdou další a některé z nich budou mnohem hůře řešitelné (jen tak z hlavy vím třeba o plánech umožnit, aby se při exportování souboru omezila viditelnost toho exportu jen na konkrétní moduly).

    Mně např. přijde logické v prvním kroku revertovat patch

    Já na tom vůbec nic logického nevidím. Commit, který funkci volanou v celém jádře jen z jednoho jediného místa přesune do stejného souboru a deklaruje ji jako static je ve všech ohledech naprosto v pořádku a není sebemenší důvod ho revertovat. Pokud se dodatečně zjistí, že tu funkci volal nějaký out-of-tree modul, je to zcela nezávislý problém, který by se měl také zcela nezávisle řešit; tím spíš pokud se ukáže, že ta funkce nebyla nikdy určena k tomu, aby ji volaly out-of-tree moduly a že i tenhle ji vlastně volal z důvodu, který značně zapáchá.

    Pane kolego, tohle je fakt pod úroveň.

    To je a jsem moc rád, že si to uvědomujete, jen nerozumím tomu, proč jste ty bláboly o Aničkách, Pepíčcích a pískovištích psal, když si uvědomujete, jak moc to je "pod úroveň". Jestli se tu totiž někdo chová jako Pepíček na pískovišti, tak spíš ten, kdo (v duchu vašeho příměru) kolem sebe plácá ručičkama a vykřikuje "Já chci! Já chci!" a odmítá si nechat vysvětlit, že některé věci jsou holt trochu složitější, než mu to s jeho úrovní informovanosti připadá.