Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dominance Linuxu na desktopu je prý jen otázkou času od Petr Baláš - Mikrokernely jsou hezká věc ale poslední Windows které...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2006 21:53

    Petr Baláš (neregistrovaný)
    Mikrokernely jsou hezká věc ale poslední Windows které měly něco společného s mikrokernelem byly WinNT4 (i když skutečný mikrokernel opravdu nemá kód FS v jádru). Ale po odstěhování grafického subsystému by o mikrokernelu mohl mluvit jen duševně ne zcela svéprávný člověk :-)

    Pro Windows existují RT extensions, pro Linux taky (RT Linux) a samotný Linux bez úprav je dnes sám o sobě docela schopný.

    HAL je hezký nápad ale s množstvím dnes podporovaných platforem je to docela mrtvola. Jinad poporučuji kouknout jaké funkce HAL.dll exportuje - nejsou to pouze ty s HAL prefixem aneb změny za běhu (prasárna).

    Userland je zaprasený zpětnou kompatibilitou až to není hezké, lepí se nové API a to staré tam zůstává. COM je už dnes poněkud zaastaralá ne? .NET by jej měl plně nahradit. Ale jinak .NET je hezká věc.

    Proč by X11 měl řešit tisk? na to je PostScript ne? :-) Má své mouchy ale na svůj věk si vede velice dobře. A umožňuje pouštění aplikací na dálku což Windows dodnes neumí (ne nemluvím o přenosu celé pracovní plochy ale o jednotlivých aplikacích). Ale současný trend je přechod na 3D - hledejte AIXGL.