Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Družicový navigační systém Galileo měl několikadenní výpadek od S. - V tom případě se zamyslím, jak má korelátor...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2019 22:57

    S.

    V tom případě se zamyslím, jak má korelátor generovat předpokládaný stream ("lokální repliku") v podmínkách asymetrické kryptografie, když nemá privátní klíč...

    Máš na mysli signály GPS L1P a L2P? Detaily neznám, ale využívá se toho, že se stejný kód P(Y) vysílá na dvou různých frekvencích. Některé přijímače (Ashtech, Javad, Septentrio, Novatel) toto za pomoci pokročilého zpracování signálu umí zpracovat (ne dešifrovat), aniž by měly potřebnou autorizaci. CNR pak ale bývá totožné jak na L1P tak i L2P a obvykle výrazně nižší než na L1 C/A.

    Ostatně tentýž problém může mít korelátor s některými datovými položkami, které patrně nemůže předpokládat, ani v kryptograficky neošetřeném systému (data efemerid a určitě by se našlo něco dalšího) a ostatně při cold bootu se musí napřed čehosi chytit "téměř naslepo".

    To něco by mohla být preambule v TLM (Telemetry) nebo HOW (Handover Word) v prvním nebo druhém slově každého "subframe" navigační zprávy - mrkni na IS-GPS-200K.

    Tuším jsem nenašel jednoznačnou informaci, zda se autentikace bude týkat i základní civilní služby, nebo jenom nějakých zpoplatněných služeb (které budou zaváděny v budoucnu).

    OS kryptovaná nebude. Ta má zůstat otevřená, tzn. volně dostupná všem i s "primitivními" přijímači. Kryptografie bude na CS (zpoplatněná) a nejspíš i na HAS a PRS, které jsou určené pro vybrané uživatele (záchranné složky atp.).