Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Držitelé domén mohli dostat falešné e-maily o prodloužení platnosti od Filip Jirsák - Já nekritizuju, že někdo nezkoumal hlavičky e-mailů. Ostatně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2014 20:01

    Filip Jirsák

    Já nekritizuju, že někdo nezkoumal hlavičky e-mailů. Ostatně kterýkoli ze zákazníků Forpsi může pravděpodobně poslat e-mail, jehož hlavičky budou vypadat dost důvěryhodně.
    Já kritizuju to, že když někdo dostal první nepodepsaný e-mail s fakturou, nezeptal se Forpsi, jestli je to fakt od nich a zda to opravdu myslí vážně - a pokud by obě odpovědi zněly "ano" (jako že to vypadá, že to Forpsi opravdu běžně dělá), měl doménu převést k jinému registrátorovi a zaplatit ji až u něj. Pokud je pro ně problém poslat podepsaný e-mail, nemají v něm fakturu vůbec posílat - mají poslat jen odkaz na web (HTTPS), kde si tu fakturu můžu stáhnout. Jak už jsem psal, já jsem odmítal platit předplatné časopisu na základě faktury z nepodepsaného e-mailu, a to by bylo mnohem těžší vyrobit fakturu s věrohodnými údaji. Údaje pro ty doménové faktury si každý může najít na internetu. Navíc jde o ISP, který navíc registruje domény, tak by snad mohl tušit, jak snadné je zfalšovat e-mail.
    Já jsem žádnou poznámku typu "na to může skočit jenom blbec" nenapsal. Napsal jsem, že je to "docela riskantní". A když si přečtete i mé ostatní komentáře, zjistíte, že kritizuju především registrátory domén, kteří posílají nijak nezabezpečené faktury. Je to jejich obrovská chyba, ti koncoví uživatelé se akorát chytili do pasti, kterou na ně jejich registrátor připravil. Chyba těch koncových uživatelů je akorát v tom, že od takového registrátora dávno neutekli.
    Proplatit každou fakturu, která se vám dostane do ruky, to není "počítat se základní slušností", to je těžko uvěřitelná naivita. To by vás fakt netrklo ani to, kdyby to přišlo z jiné domény a v úplně jiném formátu? Tady to bohužel nebyla "každá faktura", ale byla to úplně stejná faktura, na jakou klienta registrátor léta zvyká. Takže v tomto případě pochopím, že neznalí lidé netušili, že od takového registrátora mají prchat jak nejrychleji můžou.
    Snad to povede alespoň k tomu, že se mezi lidmi rozšíří povědomí o tom, že se neplatí na základě údajů z nijak nezabezpečené faktury. Bylo by fajn, kdyby tomuhle lidé přikládali větší váhu, než paranoie z ukládání dat do cloudu nebo z NSA.
    Mimochodem, zajímalo by mne, kolik je těch "postižených" registrátorů. Já jsem v diskusích zaznamenal akorát Forpsi.