Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dva způsoby jak sabotovat Linux od aBI - Nevidím důvod, proč by sekretářka měla vytvářet nový...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2006 2:57

    aBI (neregistrovaný)
    Nevidím důvod, proč by sekretářka měla vytvářet nový layout klávesnice. Uživatelmůže použít nějaký ze stovek layoutů, které jsou k dispozici.

    Ve Windows se neskriptují složitější věci řazením příkazů shellu, ale třeba přes Windows Scripting Host. Tam je k dispozici objektové API. Samozřejmě i příkazová řádka umí zajímavé věci, jen je zřejmě neznáš. Dost nástrojů je třeba v support tools (na CD Windows XP), v Resource Kitu atd. A jak jsem psal, nová verze shellu je v betě.

    Problém se skriptováním unixů je v tom, že je pro uživatele složité, a neřeší praktické úlohy. Uživatel potřebuje vzít data z tabulkového procesoru, něco do nich přidat, a výsledek vložit do textového procesoru. Na skriptování pro uživatele bych ve Windows uvítal nástroj typu Automator z MacOS, viz http://www.root.cz/clanky/mac-os-x-je-taky-unix-10-aplikacni-vybaveni/

    Windows jsou lokalizované do tuším 33 jazyků, a podporují 135 locales. Všechny překlady jsou konzistentní a (poměrně) kvalitní. Tím se může pochlubit málo která firma. Lokalizace pak zdaleka nespočívá jen v překladu stringů. Samořejmě jestli autor té které aplikace pro Windows provede překlad do toho kterého jazyka, to není věc Microsoftu. Stejně tak předpokládám Mandriva neručí za to, že všechen software který lze na jejich systému provozovat bude lokalizovaný. Navíc překlady u většiny distribucí jsou velmi hrubé a nedodělané. Nápovědy se nepřekládají skoro nikdy, apikace jen ty nejběžnější, a kvalita je někdy dost mizerná.

    Aplikace instalované pod Linuxem mají pokud jsem viděl položku v GUI jen tehdy, pokud jsou určené pro tu kterou distribuci. Obecné balíčky stažené od autorů software často v GUI vidět nejsou.

    Outlook viry nerozesílá. Od jisté verze totiž žádá uživatele o potvrzení odesílání emailů, pokud bylo vyžádáno skriptem. Stejně tak z něj už nelze vyhrabávat kontakty. To že se Outlook stal cílem útočníků je pouze důsledkem dobré podpory skriptování a velkého rozšíření. Na Linuxu by stejně mohla být použita jakákoliv command line utilita na odeslání pošty, tedy kdyby byla dost rozšířená.