Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Epic, Spotify, Protonmail a další založili koalici za férovost pro aplikace od MarekM - Asi se shodneme, že jenom blázen by vytvořil...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2020 19:12

    MarekM

    Asi se shodneme, že jenom blázen by vytvořil a udržoval platformu za miliardy dolarů a pak tam nechal všechny konkurenty bezplatně fungovat, aby si veškeré příjmy nechávali pro sebe.

    Žádný příčetný provozovatel platformy vědomě neudělá taková pravidla, aby mu jeho platformu ukupovala/ovládala konkurence. Nebavme se o malých vývojářích. Co se stane, když by prošlo co Epic chce? Ti největší konkurenti a nejvíce křičící pokrytci by vytvořili své obchody s vlastními platebními branami a začali by se skrz ně prát o ostatní vývojáře a příjmy z virtuálního zboží. Facebook s Epicem první, pak by se přidal Google, Microsoft a kdokoli s pár miliardami na účtu, co se rozhodne parazitovat na platformách Apple.

    Co se týká Hey, je to standardní mailový klient s ročním placením licence 99 USD, jaký je důvod, aby ta aplikace měla výjimku jako konzumní aplikace označené jako "Reader", tedy multiplatformní aplikace na konzumování obsahu bez možnosti jej vytvářet? Já věřím, že by chtěl každý najít svatý grál a inkasovat 100% tržeb od zákazníků, ale asi se shodneme, že to je fikce.

    Spotify se IMHO nedaří monetizace, mají obrovský počet neplatících zákazníků a to je problém. Určitě by bylo zajímavé vědět, kolik Spotify zaplatilo Apple za nákupy skrz jeho platformu, když se předplatné dá koupit napřímo, přes mnoho jiných platforem, přes mobilní operátory, provozovatele konzolí.

    Mimochodem další problém Spotify je, že nemůže přežít "pouze" jako hudební služba, tady IMHO zcela zaspali, podle mně je větším rizikem Youtube s YT Music...