Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Eric S. Raymond si myslí, že Windows přejdou na linuxové jádro od Lael Ophir - Přijde mi to jako nesmysl. Microsoft má velmi...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2020 3:39

    Lael Ophir

    Přijde mi to jako nesmysl. Microsoft má velmi kvalitní NT kernel. Přechod na jakýkoliv jiný kernel by znamenal dodat do cílového kernelu spoustu funkcionality, a k tomu udělat obrovský wrapper (s dopadem na výkon). Výsledkem by byl systém, který by z hledisla uživatele fungoval stejně jako současné Windows, akorát by nešly drivery, plug-in podpora hard realtime aplikací, různé ochrany proti kopírování apod. A dostat se do toho stavu by stálo obrovskou spoustu času a peněz. Proč by to MS proboha dělal, co by z toho měl?

    Portování Edge browseru na Ubuntu není žádná známka toho, že se MS chystá přejít na linuxový kernel. MS v minulosti vydal MSIE, Media Player, Outlook Express a další aplikace pro Solaris a AIX. Rozhodně to nedělal protože by chtěl přejít na Solaris nebo AIX kernel :D. Podobně MS píše SW pro MacOS (kde byl - a možná ještě je - největším dodavatelem SW pro tu platformu), iOS, Android atd. Opět nic z toho neznamená, že by se chystal k nějaké migraci.

    Pokud jde o vzdálenou budoucnost Windows, tak migrace na jinou architekturu by měla smysl jen pokud by přinesla výhody, které by vysoce převážily s tím spojené náklady. Můžeme si představit třeba kernel s kompletní verifikací type safety a memory safety (ve stylu projektu Verve OS), dobře škálující na tisíce a více jader CPU (ve stylu projektu Barrelfish OS), s tím že různé komponenty systému mohou běžet na různých strojích a tvářit se jako jeden celek (ve stylu projektu Bigtop). Pokud by těch výhod bylo dost, tak by bylo reálné postavit nový produkt, který by nabízel úplně nové možnosti, a zřejmě zároveň nějakou formu kompatibility s Windows.