Hlavní navigace

Názor ke zprávičce EU říká svým členům: používejte open source od Lael Ophir - Windows XP N byly běžně nabízené, stejně jako...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2008 12:44

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Windows XP N byly běžně nabízené, stejně jako Windows Vista N. MS neříká výrobcům HW, jaké verze Windows si mají objednávat. Windows XP N, Windows Vista N a Windows bez Internet Exploreru (vše verze vynucené regulačními orgány) se nikdy neprodávaly, protože o ně zákazníci neměli zájem. Zkuste zákazníkovi prodat systém, ze kterého kus odříznete, a vysvětlit mu, že je to lepší :). Prodané kusy byly zpravidla jen ty, kde se zákazník ukliknul v objednávce. Sám jsem kdysi objednal několik počítačů od Dellu s Windows bez MSIE - naštěstí se dal triviálně doinstalovat.

    Notebooky bez Windows se shání špatně, protože je po nich minimální poptávka. Jestli myslíte, že je poptávka zajímavá, zkuste si je prodávat. Nic vám nebrání nakoupit ve velkém notebooky Dell, IBM a Lenovo s FreeDOSem, nebo rovnou s nějakým Linuxem (výrobci vám při dostatečně velké zakázce prodají cokoliv), a maloobchodně je prodávat. Jediný drobný problém je v tom, že ty notebooky s Linuxem prostě neprodáte, protože je prakticky nikdo nechce. Takže z toho ten první milion nebude, zkuste něco jiného.

    Dalším problémem prodeje počítačů s Linuxem je "který Linux". Které z těch stovek distribucí byste chtěl nabízet (a podporovat)? Pokud si vyberete jedno distro, pro většinu uživatelů Linuxu to bude distro špatné. Můžete těch dister prodávat a podporovat více. Jenže momentálně se nevyplatí prodávat a podporovat ani jedno distro. Přitom pro každé distro musíte sehnat ovladače, odladit, vyzkoušet, provádět podporu (tj. mít vyškolené lidi), atd. To vše kvůli jednomu procentu uživatelů desktopu, kteří stejně nemají moc peněz? Asi ne.