Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropská komise bude vyšetřovat Microsoft od anonym - A co vázaný prodej auta a pneumatik? Vázaný...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2008 13:16

    bez přezdívky
    A co vázaný prodej auta a pneumatik? Vázaný prodej televize a dálkového ovládání? Telefon a jeho firmware? Notebook a operační systém tvoří funkční celek, používají se společně, a stejně jako v ostatních případech nejde o vázaný prodej. Pokud se vám nelíbí pneumatiky nebo disky vozu a nebudete je používat, nebo se vám nelíbí Windows a nebudete je používat, je to čistě věcí dohody mezi vámi a výrobcem/prodejcem. Jenže vy to stavíte do té primitivní roviny "není to jak si představuji, jsou porušena má práva". Možná tomu nebudete věřit, ale vy nemáte žádná práva ohledně toho, jaké výrobky budou výrobci nabízet.

    S browserem, který nechcete, viz výše. Jiným lidem by se zase nelíbily sedačky v autě. Opět celou věc stavíte stylem "nelíbí se mi Kalkulačka ve Windows, a nemohu si koupit Windows bez Kalkulačky, byla porušena moje práva". A opět se dovoláváte práv, které neexistují. Chápete, že nemáte žádné právo na to, aby výrobci nabízeli produkty v souladu s vašimi představami? Od toho je tu trh. Pokud se vám nelíbí sedačky které nabízí Škoda Auto, tak si buď kupte Škodovku s odpornými sedačkami a nahraďte je něčím jiným, nebo si kupte jiný vůz, nebo si nechte postavit vůz na zakázku, nebo choďte pěšky. Nemáte žádné právo výrobci přikazovat, co má vyrábět. Když se Windows nebudou prodávat kvůli MSIE, nebo Škodovky kvůli sedačkám, výrobce se tím bude velmi rád zabývat. A samozřejmě se tím může odmítnout zabývat; neexistuje zákon, který by tvrdil, že výrobce musí jít na ruku zákazníkům. A pokud situaci špatně vyhodnotil, odnese to na tržbách.

    Ten nesmyslný pocit "na to mám přece právo" a "musí být nějaký zákon, který zajistí, že někdo nabídne zboží, které se právě mě líbí" je zřejmě nějaký syndrom mladší generace. Možná ve školách zanedbávají výuku právního a ekonomického minima.

    Další úchylkou je "poškozování trhu". Pokud jsou v ulici dva pekaři, a jeden peče lepší housky, tak ten druhý přijde o kšeft. A tím je ten druhý pekař poškozený (což je samozřejmě smyšlenka). A když druhý pekař zkrachuje, bude pokřiven trh a poškozen zákazník (druhá smyšlenka). Z hospodářské soutěže, která je základem trhu, máme rázem poškozování trhu. Pěkný veletoč :). Jde o roztomilý pokus z džungle trhu udělat rajskou zahradu, kde si lev a antilopa radostně hrají. Bohužel je vyzkoušené, že pouze ona tržní džungle přináší výsledky.

    Tolik ke zvrácenému vidění světa.